Afspraakplaats
Gratis ticket
Organisatie
Wanneer
zo 8 december 2024 - 09:00 tot 12:00
Klimaatopwarming, broeikasgassen, CO2, het doet allemaal waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Het is ondertussen ook duidelijk dat er dringend nood is aan maatregelen om klimaatopwarming en CO2-uitstoot te verminderen. Vaak grijpen we hiervoor terug naar de natuur, en meer bepaald bossen. Bossen helpen inderdaad met het capteren van CO2 en zo wordt het dus uit de atmosfeer gehaald en draagt het niet meer bij tot klimaatopwarming. Wat echter niet algemeen geweten is, is dat veengebieden eigenlijk nog veel beter zijn in het opnemen van CO2 in de bodem. Onder de voorwaardes dat veengebieden in een goeie staat zijn en dus niet verdroogd. In Vlaanderen resten nog maar weinig veengebieden. De gebieden die er nog zijn, zijn vaak verdroogd en gedegradeerd. Hier helpt het Europees LIFE Multi Peat project om het veensysteem terug te herstellen en zo bij te dragen tot klimaatmitigatie.
Momenteel zijn veel veengebieden verdroogd en stoten ze dus CO2 uit. Een veengebied is eigenlijk een gebied waar duizenden jaren geleden heel veel CO2 is opgeslagen in de grond. Hiermee kunnen we twee kanten uit: ofwel gaat de CO2 die ooit is opgeslagen geleidelijk aan terug vrijkomen, ofwel herstellen we de werking van het veen en zetten we het proces verder waarin CO2 gefilterd wordt uit de lucht.
Binnen het LIFE Multi Peat project zullen een aantal van deze veengebieden hersteld worden. Samen met een aantal Europese partners uit Nederland (Natuurmonumenten & Eurosite), Duitsland (NABU), Polen (KP & OTOP) en Ierland (NUIG) gaan we de strijd aan tegen klimaatverandering. In totaal wordt zo’n 700ha veengebied hersteld, waarvan 130ha in de vallei van de Grote Beek.
Stevige wandelschoenen vereist.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief