Webinar: 12.000 jaar Bos t'Ename: van Biodiversiteitsaudit tot natuurbeheer (deel 3 van 3)

Deze driedelige webinar reeks komt er naar aanleiding van het boek 12.000 jaar Bos t‘Ename. Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen, van Guido Tack, Pieter Blondé, Paul van den Bremt, Martin Hermy. Klik op 'lees meer'
Dat bossen belangrijk zijn voor de mens, is een open deur intrappen. In bossen komen mensen tot rust, in bossen ondergaan mensen de natuur van top tot teen. In de Lage Landen is er nog erg weinig bos over. Bosuitbreiding staat hoog op de politieke agenda. Daar ruimte voor vinden is niet makkelijk. Meer nog, de nog bestaande bossen moeten vaak plaats ruimen voor andere maatschappelijke noden. Precies omdat onze schaarse bossen zo minuscuul lijken in een Europese context, en al helemaal op wereldschaal, hebben ze de perceptie tegen. Hebben deze snippers, eilandjes in een zee van landbouw en bewoning, ook enige erfgoedwaarde, zowel natuurlijk als cultureel? De biodiversiteit ervan is toch arm vergeleken met de grote buitenlandse wouden en ze staan toch mijlenver af van het oerbos. Zo denkt men doorgaans over onze bossen.
Bos t'Ename
Dit boek gaat over een bos dat op vele vlakken model kan staan voor alle andere, maar zich sterk onderscheidt door de veelheid van kennis die erover is vergaard. Bijna veertig jaar intensief onderzoek leverde een pak uitzonderlijke documentatie op, zowel over de geschiedenis als over de biodiversiteit, en over de wisselwerking tussen beide. Voor geen enkel bos van de Lage Landen, en wellicht van Europa zijn we zo goed geïnformeerd. Het boek presenteert die kennis op een manier die hopelijk zowel de geïnteresseerde liefhebber als de wetenschapper aanspreekt.
12.000 jaar
Als er een gebied al millennialang een boseilandje vormt in een druk bewoond cultuurlandschap dan is het wel het Bos t’Ename. Hoe bodemloos de erfgoedbron van dit bos ook mag lijken, het peillood is hier langer dan elders. Duizenden jaren geschiedenis liggen hier op de bodem en werd bovengespit. Wat in andere bossen nog ondergesneeuwd zit, is hier al naar boven gehaald.
Het historisch onderzoek bracht de biodiversiteit uit het verleden in kaart, maar daarnaast spitste het onderzoek zich ook toe op de inventarisatie van de actuele biodiversiteit. Vele tientallen specialisten en vrijwilligers hebben zich daarbij ingezet in een voor Vlaanderen unieke spreiding over alle soortengroepen. Daaruit blijkt dat het Bos t’Ename zo’n 15 à 19.000 soorten planten, schimmels en dieren herbergt. Dat is beduidend meer dan vooralsnog werd ingeschat voor een bos van deze omvang en ligging. Het Bos t’Ename is dus een heuse biodiversiteit-hotspot. De band met het ‘oerbos’ stond in de voorbije eeuwen sterk onder druk, maar werd nooit helemaal verbroken. De mens was verantwoordelijk voor het verdwijnen van een aantal soorten, maar tegelijk toont onderzoek aan dat menselijke beïnvloeding een rijke biodiversiteit niet uitsluit. Een rijke natuur en dito cultuur kunnen perfect hand in hand gaan. Als dat geen hoopvolle boodschap is.
Programma & inschrijven
De inschrijvingsprijs per deel is 6 euro. Je kan voor elk onderdeel apart inschrijven. Leden van Natuurpunt ontvangen 10% korting met de code NP2021.
- Woensdag 24 november 20-21 uur deel 1: Geschiedenis van jager verzamelaar tot eind 16e eeuw.
- Woensdag 1 december 20-21 uur deel 2: Geschiedenis van 17e eeuw tot vandaag
- Woensdag 8 december 20-21 uur deel 3: van Biodiversiteitsaudit tot natuurbeheer
Organisatie
Mede-organisatoren
Meer activiteiten
Biotopen en habitatsBosCorona-proofErfgoedLandschapLIFE BNIPMeetnettenOpleiding: BeheerderOpleiding: BeleidOpleiding: EducatieWebinar