Natuurpunt Museum Turnhout
Contact
In het Natuurpunt Museum wordt in vier tentoonstellingsruimten de relatie gelegd tussen natuur en erfgoed. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de collectie, naast oude films en historische kunstwerken. Naast de permanente opstelling, biedt het museum plaats aan tijdelijke tentoonstellingen. Daarin wordt veel aandacht besteed aan nieuwe thema's en uitdagingen, zoals versnippering en ontsnippering, klimaatverandering en stadsnatuur.
Het museumcafé
Na een bezoek aan het museum of na een activiteit kan je in het museumcafé of op het terras nagenieten bij een kop koffie of thee, een frisdrank of biertje. Voor elk wat wils!
Ontdek ons winkeltje
Op zoek naar een origineel cadeau voor vrienden of familie? In het museum vind je een popup-winkel met een assortiment (natuur)boeken, vogelvoer, voedersystemen en meer. Ook voor kinderen zijn er leuke producten. Met je aankoop ondersteun je de werking van het museum.
Tentoonstelling 'Egelwegels en paddenpaden'
Kom kennismaken met “Egelwegels en Paddenpaden. Dierenmobiliteit zonder grenzen!”. Deze expositie gaat over natuurverbindingen over en onder onze drukke (snel)wegen. Vlaanderen heeft zowat het dichtste wegennet van Europa, dus ontsnippering is van levensbelang!
Volg het dierspoor doorheen het museum en luister naar de verhalen van enkele dieren. Help je de padden de weg over? Let wel op voor de auto’s! Kruip door de faunatunnel en bouw mee aan een ecoduct. Een tentoonstelling voor jong en oud!
Praktische info
- Elke woensdag, donderdag en vrijdag van 12u30 tot 16u30 (of op afspraak) En elke laatste zondag van de maand.
- Op feestdagen zijn we gesloten.
- Reservatie via telefoon op het nummer 014/47 29 51.
- Vrije bijdrage voor het museumfonds.
Ecologische tuin
Neem een kijkje in de ecologische en educatieve natuurtuin in het hartje van Turnhout. De tuin is gelegen achter het Natuurpunt Museum dat gehuisvest is in een klassiek herenhuis uit 1911. In de tuin vind je nuttige tips om je eigen tuin op een eenvoudige, maar creatieve manier aantrekkelijker te maken voor planten en dieren en er een vogel- en vlindervriendelijke tuin van te maken.
Kom tot rust in dit prachtige stukje natuur waar je de solitaire bijen kunt zien en horen zoemen rond de beestentoren. Ontdek verrassende ideeën voor je eigen tuin, zoals een kruidenspiraal, een bloemenweide, een poel en insectenhotels.
Onze partners
- Het Natuurpunt Museum doet mee met het project Toerisme voor Autisme.
- FARO, het steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector.
- Herita, de Vlaamse National Trust.
Een stadstuin is natuurlijk niet hetzelfde als een avontuurlijk bos. Toch kan je met enkele elementen al aan natuurbeleving doen. Kom een keer langs en beleef
- Waterbeestjes scheppen
In de educatieve poel zitten geen vissen. Toch is er genoeg waterleven in terug te vinden. Waterdiertjes komen voor in allerlei vormen en maten. De aan- of afwezigheid van waterdiertjes vertelt veel over de biologische gezondheid van de waterpartij. Niet alles is direct met het blote oog waar te nemen. Met een waterschepnet, waterbak, vergrootglas en een soortenzoekkaart kan je zelf op onderzoek gaan. Dat maakt het scheppen in de sloot ook elke keer weer een verrassing en leuk om te doen. Vraag het gerief aan het onthaal.
- Ontdek het blote voetenpad
Je kent het gevoel misschien nog wel uit je kindertijd: blote voeten in het gras en zand? Voel je weer kind en ontdek wat je voelt wanneer je het blote voetenpad uitprobeert. Hout, stenen, boomsnippers, ... het geeft verschillende prikkels.
- Zoek 5 verschillende vogels
Vanuit de cafetaria heb je een mooi zicht op de tuin en kan je de verschillende tuinvogels goed bestuderen. Vraag een verrekijker aan het onthaal. Vind jij 5 verschillende vogels in de tuin?
- Geniet van je eigen rustplek
De tuin is ook toegankelijk na de openingsuren. Zoek een rustig plekje in deze stadstuin en kom tot rust.
Boek een gids
Wil je meer natuurkennis opdoen, boek dan een gids. We hebben verschillende gidsbeurten. Vul het formulier in en we contacteren je om een datum af te spreken.
Tentoonstelling 'Egelwegels en paddenpaden'
Deze expositie gaat over natuurverbindingen over en onder onze drukke (snel)wegen. Vlaanderen heeft zowat het dichtste wegennet van Europa, dus ontsnippering is van levensbelang!
Volg het dierspoor doorheen het museum en luister naar de verhalen van enkele dieren. Help je de padden de weg over? Let wel op voor de auto’s! Kruip door de faunatunnel en bouw mee aan een ecoduct. Een tentoonstelling voor jong en oud!
Praktisch
- Datum: af te spreken
- Duur: 1 uur
- Start: Natuurpunt Museum, Graatakker 11, 2300 Turnhout
- Niet toegankelijk voor mindervaliden (geen lift aanwezig)
(*) voor scholen een ander tarief.
Bezoek achter de schermen
Achter de voorgevel van het herenhuis op Graatakker 11 huist het Natuurpunt Museum. Misschien beter bekend als De Wielewaal voor de al ietwat oudere inwoners van Turnhout. Het museum herbergt een unieke collectie van meer dan 1000 opgezette dieren.
Kom meer te weten over de historiek van het gebouw via een rondleiding ‘achter de schermen’. Ontdek alle verborgen hoekjes en kantjes en kom te weten hoe die waterput in de kelder is terecht gekomen. Kom de herkomst van enkele dieren te weten en ontdek het depot waar ze bewaard worden.
Praktisch
- Datum: af te spreken
- Duur: 1 uur
- Start: Natuurpunt Museum, Graatakker 11, 2300 Turnhout
- Niet toegankelijk voor mindervaliden (geen lift aanwezig)
Bezoek aan de ecologische natuurtuin
De diepe tuin achter het Natuurpunt Museum is ingericht als ecologische natuurtuin. De tuin bevat nog veel oorspronkelijk elementen, vooral houtgewassen zoals de monumentale wierookcypres. Verder zijn nieuwe elementen ingebracht waaronder de insectenhoek met bijenhotel en een educatieve poel. Deze laatste wordt gevoed met het dakwater van het huis. Langs het pad is een bloemenweide ingezaaid. Met de restanten van de opgebroken parking werd een rotstuintje gebouwd. Houtstapels zorgen voor schuil- en overwinteringsplaatsen voor kleine zoogdieren.
Onder leiding van een gids leer je hoe je je eigen tuin natuurvriendelijker kan inrichten.
Praktisch
- Datum: af te spreken
- Duur: 1 uur
- Start: Natuurpunt Museum, Graatakker 11, 2300 Turnhout
Stadswandeling met proevertjes
Een stad, meestal een wirwar van straten en pleinen met veel verkeer en mensen. Niet direct een plaats voor natuur zou men denken. En toch, aan de voet van een boom, in een verwaarloosd berm plekje of rond de muren van de kerk vinden we dikwijls meer plantjes dan we durven vermoeden. Wat minder bekend is is dat veel van die plantjes best lekker zijn op je bord of in je thee. Op die planten vinden we ook insecten die als alternatief voor je biefstuk kunnen dienen. Een geroosterde sprinkhaan bijvoorbeeld of een krekel moet je ook maar eens proberen.
Wil je meer te weten komen over die eetbare stadsnatuur boek dan je gids voor een twee uur durende zoektocht en smul mee van planten die we onderweg tegenkomen.
Praktisch
- Datum: af te spreken
- Duur: 2 uur
- Start: Natuurpunt Museum, Graatakker 11, 2300 Turnhout
- Mee te brengen: soeplepel, goede wandelschoenen
- Maximum aantal: 15 personen
Natuurwandeling in het Turnhouts Vennengebied
Het Turnhouts Vennengebied is een belangrijk heidegebied in Vlaanderen met zijn kenmerkende vennen, heide en graslanden. Het strekt zich uit tussen Turnhout, Merksplas, Ravels en Baarle-Hertog.
Ontdek met een gids de de prachtige fauna en flora van het gebied. Een bezoek aan de kijktoren die gelegen is in de weilanden tussen het Zwart Water en Hoogmoerheide is een must.
Praktisch
- Datum: af te spreken
- Duur: 2,5 uur
- Start: Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, Klein Engeland, Turnhout
- Mee te brengen: goede wandelschoenen en ev. een verrekijker
Fietstocht ‘Eetbare natuur'
In Turnhout werd van start gegaan met twee ‘voedselbosjes’. Een voedselbos is geen echt bos, maar ook geen tuin. Het combineert elementen van beide. Kruiden en zelfs groenten groeien er in de schaduw van struiken, die dan weer onder fruitbomen staan. Het is een vorm van permacultuur. Het betekent het in harmonie samenleven van mens en natuur. Genoeg opbrengst voor de mens, en toch geen schade voor de natuur. Het kan ook een alternatieve vorm van landbouw zijn. Meer bescheiden beginnen wij met twee kleine bosjes, maar wat klein begint, kan tot iets groots uitgroeien! De voedselbosjes zijn bestemd voor de gemeenschap. Het is de bedoeling dat iedereen er dan mag komen plukken.
Het is de droom van de werkgroep G-SPOT om meer van zo'n eetbare natuurplekjes in Turnhout aan te planten. Een gids leidt je met de fiets door Turnhout en laat je kennis maken met deze plekjes.
Praktisch
- Datum: af te spreken
- Duur: 2,5 uur
- Start: Natuurpunt Museum, Graatakker 11, 2300 Turnhout
- Mee te brengen: fiets in goede staat
In het 'Salon'
Het Natuurpunt Museum beschikt over een polyvalente zaal en cafetaria en stelt deze ter beschikking voor vergaderingen, lezingen, cursussen, samenkomsten, een drankje na het wandelen, …
Praktische informatie
- Max. 30 personen
- Aanwezig: gratis wifi, beamer, groot diascherm, wit magnetisch bord
- Ruimte kan opgedeeld worden
- Biologisch drankbuffet
- Catering mogelijk via lokale broodjeszaken en bakkers
- Musea in de nabije omgeving
- Teambuildingsactiviteit op maat mogelijk
Wens je meer te weten? Neem contact met ons op.
Ook onze andere bezoekerscentra bieden vergaderfaciliteiten die stuk voor stuk gelegen zijn in het groen en voorzien van de nodige uitrusting om vergaderingen, brainstormsessies, presentaties of een seminarie vlot te laten verlopen. Natuurpunt heeft verschillende bezoekerscentra waar je activiteit op een unieke manier tot zijn recht komt.
Over het Natuurpunt Museum
In 1961 verwierf De Wielewaal een herenhuis in eclectische, neoclassicistische stijl uit 1911. Het gebouw is een typische burgerwoning, met een uitgebouwde souterrain (kelder) waarin zich onder meer de keuken en andere werkruimten voor her personeel bevonden. In de hal valt de monumentale trap op. Sterk verschillend van de vlakke voorgevel, bestaat de achterkant uit meerdere veelhoekige uitbouwsels, met onder meer een tuinkamer en terras. Op de platte daken en tegen de gevels zijn recent groenelementen aangebracht.
Collectie
Vroeger was het verzamelen van dieren en planten een aanvaarde bezigheid van wetenschappers en natuurliefhebbers. Ook pastoor Segers en andere pioniers van de in 1933 opgerichte ornithologische vereniging De Wielewaal bezaten een collectie opgezette vogels, balgen en eieren. De balgen, eenvoudig geprepareerde huiden en veren, werden onder meer gebruikt als educatief materiaal bij voordrachten. In 1963 opende het Kempens Vogelmuseum de deuren. In 2001 is de bestaande collectie uitgebreid met een verzameling opgezette vogels en zoogdieren van een privéverzamelaar. De natuurhistorische collectie van het Natuurpunt Museum telt nu meer dan 1000 stuks.
Kijk en luister hoe onze natuurhistorische collectie tot stand is gekomen. We laten taxidermist Emiel Janssen aan het woord. Maak kennis met de houtsnip, otter, roerdomp, wolf, aalscholver, grijskopspecht, snoek en keizerarend. Klik op het dier en laat de taxidermist aan het woord.
- De otter: Over de buurman die 's nachts ging visstropen en de otter die vroeger niet zeldzaam was.
- De groene specht: Hoe een lelijke groene specht een zeldzame grijskopspecht blijkt te zijn.
- De houtsnip: Een 'vette bossnèp' met een dun velletje.
- De aalscholver: Toen een zeldzaamheid en dan nog wel in prachtkleed.
- De snoek: Een apart verhaal van toen de winters nog streng waren, en een everzwijn erbovenop.
- De roerdomp: De roerdomp bij de bakker en kerkuilen die uit de lucht vielen omwille van de ijzige kou.
- De ijsduiker: Een stookolieslachtoffer.
- De wolf en de keizerarend: Vakantiesouvenir uit Griekenland.
Uitleenbare exposities
De voorbije jaren kon je genieten van diverse exposities. Enkele daarvan kan je als organisatie ontlenen.
Wil je een tentoonstelling uitlenen? Contacteer ons.
Tentoonstelling: Ooievaars zonder papieren
Ze reizen, elk jaar opnieuw
Vierduizend vijfhonderd kilometer
En ook weer terug
Geen motor, geen GPS en geen papieren
Alleen de kracht van hun vleugels
In 2 continenten, 7 landen brengen ze geluk, leven, zomer of regen, of waar je van droomt. Ooievaars staan niet alleen bij ons, maar ook in andere landen bol van symboliek. Het zijn dan ook goede ambassadeurs om de communicatie tussen culturen te verbeteren.
Soort zkt Soort
In het kader van de Europese Campagne Countdown 2010, die in 2004 werd opgezet om het verlies aan biodiversiteit te stoppen, opende het Natuurpunt Museum vrijdag 5 maart 2010 een tentoonstelling specifiek rond het thema Biodiversiteit.
De tentoonstelling “Biodiversiteit: Soort zkt Soort” toont via prachtige foto’s de rijkdom van biodiversiteit. De educatieve natuurtuin brengt wat je ziet en wat je kan doen ten voordele van biodiversiteit in de praktijk.
Je ontdekt een massa soorten, je leert waar je ze kan vinden en wanneer je ze kan waarnemen, je maakt kennis met verdwijnende soorten en de problemen op hun pad en je komt te weten hoe je zelf mee kan werken aan meer biodiversiteit. Een begeleidend boekje vertelt het je allemaal zodat je zelfstandig op ontdekking kan.
Minitentoonstelling Exoten
In deze tentoonstelling ligt de focus voornamelijk op exoten in de Vlaamse natuur. Uitheemse soorten zijn vandaag alomtegenwoordig in onze omgeving. Wist je dat ongeveer 1 op 5 van de Vlaamse plantensoorten een exoot is? De tentoonstelling belicht een aantal opmerkelijke exoten en hun invloed op de inheemse natuur. Heb je al eens van het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje gehoord? Of van de Grote waternavel?
Stappenplan Toerisme voor autisme
Toerisme voor Autisme is een partner van het Natuurpunt Museum. Samen kiezen we voor een wereld waaraan mensen met autisme volwaardig kunnen deelnemen. Toerisme voor Autisme biedt steun om de toeristische sector toegankelijk, gestructureerd, begrijpbaar, prikkelarme en bijgevolg aangenaam te maken voor mensen met autisme. Dit doen ze door o.a. stappenplannen uit te werken.
Voor het Natuurpunt Museum werd ook zo'n visueel stappenplan ontworpen. Download het hier en plan op een veilige manier je bezoek.
Met de trein
Turnhout is bereikbaar met de trein. Het is een kwartiertje gaan van het station tot het museum. De kortste route loopt langs de winkelstraat (Gasthuisstraat) en Grote Markt.
Met De Lijn
De meeste bussen stoppen aan het station of op de Grote Markt. Plan hier je reisroute.
Met de auto
Neem op de E34 afrit 24 richting Turnhout-Centrum. Rijdt Turnhout rechtstreeks binnen door de Ring te kruisen. Je bevindt je dan op de Graatakker. Rijdt verder richting Grote Markt. Het Natuurpunt Museum bevindt zich in een herenhuis op huisnummer 11 aan de rechterkant van de weg.
Parkings in de buurt
Er zijn verschillende gratis en betalende parkings in de buurt. Download hier je plannetje met alle parkeermogelijkheden. Achter het museum is een mindervalidenparking aanwezig.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief