Bushcraft

Altijd al eens in de natuur willen slapen in je zelfgemaakte hut of shelter? Wil je leren hoe je vuur kan maken zonder aansteker of lucifer? Zin om samen een waar feestmaal klaar te maken op het kampvuur? Zelf eens een houten lepel leren maken?

Kom ook naar één van onze bushcraft activiteiten. Laat je zintuigen prikkelen en proef van de heerlijke verrassingen uit de natuur. 

Afbeelding
Firesteel
Patrick Hattori

Groot Bushcraftweekend 2025

Volgend jaar vindt het Groot Bushcraftweekend plaats van vrijdag 10 tot zondag 12 oktober 2025.

Voorafgaand aan het Groot Bushcraftweekend zijn er meesterklassen op donderdag 9 en vrijdag 10 oktober 2025. De meeste duren 2 volle dagen, sommige 1 dag. Dit zijn de onderwerpen van vorige editie: Groenhout basis, Zeisstelen maken, Kuksa, Koken op en rond het kampvuur, Alles met de bijl, Handboor vuur, Vishuiden looien, Kooksystemen, Eetbare natuur, Fur on konijn, Shelters bouwen, Natuurlijk mooi, Spoorzoeken. 

Inschrijven:

  1. als deelnemer van een meesterklas: vanaf april 2025. Schrijf je in op de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn. 
  2. als sessiegever van het Groot Bushcraftweekend: Vanaf mei 2025
  3. als betalende deelnemer van het Groot Bushcraftweekend: Schrijf je in op de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn. 

Nagenieten van eerdere edities van het Groot Bushcraftweekend

We helpen je om ook thuis zelfstandig te bushcraften met instructiefilmpjes van bushcraft is kinderspel tot bushcraft voor gevorderden. Zie hier en klik op bushcraft.

Wat is bushcraft

Bushcraft is de kunst van het (over) leven in en met de natuur. Het is een breed pallet aan natuurvaardigheden met respect voor de natuur. Bushcraft vormt een brug tussen gebruiken van natuurvolkeren en onze voorouders met de hedendaagse maatschappij.

Wat kun je er leren?

Een van de belangrijkste skills bij het leven in de natuur is vuur maken met natuurlijke materialen. Primitief vuur kan je maken met een vuurboog. Zelfs met veel ervaring, is het niet simpel.

Wat is overleven zonder eten? Leer koken in de natuur en welke voedzame lekkernijen er in de natuur te vinden zijn. Zoals chocoladebrood bakken met kooltjes.

Door de natuur in te trekken verstoor je die ook ongewild. Om dat te compenseren doe je iets terug. Zoals het verwijderen van de schadelijke Amerikaanse vogelkers of het zeisen van een hooilandje om zeldzame soorten nieuwe kansen te geven.

Basisprincipes

Natuuracademie hanteert een aantal basis principes voor de bushcraft activiteiten:

  • Leave no trace: laat geen sporen achter.
  • Visitor payback: doe iets positiefs terug voor de natuur. Door de natuur in te trekken verstoor je die ook ongewild. Om dat te compenseren doe je iets terug. Zoals het verwijderen van de schadelijke Amerikaanse vogelkers of het zeisen van een hooilandje om zeldzame soorten nieuwe kansen te geven. In het natuurreservaat Bos t’Ename gebeurt een deel van het beheer tijdens bushcraft activiteiten. Voor meer info download hieronder ‘Van bushcraft tot Grote Weerschijnvlinder’. 
  • Samenwerken loont: We stimuleren samenwerking in alle richtingen. Samenwerking tussen mens en natuur, tussen jonge en oud, tussen verschillende organisaties,…
  • Mag ik? De natuur in Vlaanderen staat onder een enorme druk. Vele soorten gaan hier achteruit. Een lijst met plekken waar je zonder toestemming in de natuur kan kamperen vind je hier. Zomaar plukken of bomen kappen is niet toegestaan in natuurgebieden.
Afbeelding
vuurtje aanblazen
Patrick Hattori

Hoe maak je vuur?

Bekijk het filmpje of volg het stappenplan hieronder:

  1. Let op dat er niets brandbaars in de buurt ligt. Doe dit niet in een natuurgebied en altijd met een volwassene in de buurt. Zet een volle emmer water met een natte doek erin klaar om het vuur te kunnen doven.
  2. Klief enkele blokjes droog hout. Klieven is het steeds in twee kappen van een blok hout. Plaats hiervoor een stevig zakmes op een bok hout. Als je kan, kies voor zacht hout, zoals berk, populier of wilg. Voor hard hout zoals eik of beuk moet je al een zeer stevig mes hebben. Klop erop met een ander stuk hout dat je als hamer gebruikt. Je hebt telkens minstens twee goedgevulde handen met hout nodig in verschillende formaten (van duimdik tot lange dunne schilfers). Een goede werkhouding is zitten met je knieën op de grond. Werk ALTIJD met het mes van je lichaam af.
  3. Schraap met een stevig zakmes dunne krullen van het hout of neem droog en zeer fijn brandbaar materiaal zoals droog gras.
  4. Steek het droge materiaal aan.
  5. Leg steeds meer hout op het vuur, van klein naar groot. Vuur heeft veel lucht nodig. Leg er niet teveel hout ineens bij. Als er veel rook is, maar weinig vlammen dan moet je er zuurstof in blazen.
  6. Geniet van je vuurtje. Laat het nooit alleen achter.
  7. Doe het vuurtje met veel water uit.
Icon
Icoon - Wist je dat

Vragen?

Neem contact op met [email protected]