Op deze pagina
4 sterke goedgekeurde initiatieven van het Innovatiefonds, nieuwe oproep staat open!
Het Innovatiefonds van Natuuracademie zet in op initiatieven die gaan voor vernieuwing en inclusie. Vier projecten krijgen al ondersteuning in 2024!
Zo ontwikkelden gidsen van Natuurpunt de Torenvalk een educatief pakket op basis van een escape game, met filmpjes en apps waarmee leerkrachten zelf aan de slag kunnen. Natuurpunt Gent bevestigt als pionier op het vlak van diversiteit en inclusie binnen Natuurpunt door deze keer in cocreatie met Kras vzw een duurzame samenwerking uit te bouwen om mensen in armoede meer en beter te laten participeren aan de Gentse natuur. De Doezelbosgidsen van voorziening Monnikenheide-Spectrum werken samen met Nauurpunt De Wielewaal aan vogelspotten voor iedereen, dus ook voor en door mensen met een mentale beperking! En ten slotte experimenteert Natuurpunt Waasland met groene ruimtes in de stad die steeds waardevoller worden in zorg en onderwijs voor welzijn en ontwikkeling met een eco-educatie en belevingstuin. Meer inspiratie vind je onderaan deze pagina bij de goedgekeurde initiatieven!
Zelf een innovatief idee? Dat kan want er staat weer een oproep open! Deadline 1 november.
Het Innovatiefonds
Tot 2500 euro voor jouw innovatieve idee!
Het Innovatiefonds van Natuuracademie ondersteunt projecten die inzetten op vernieuwende methodieken en op initiatieven waar mensen in al hun diversiteit zich thuis voelen, gezien en gehoord worden.
Het innovatiefonds stimuleert initiatieven voor vernieuwing en verdieping, uitgaande van de basis, en geeft hen een duwtje in de rug. Heb je een origineel, creatief, fantastisch idee om een educatieve activiteit op te zetten of uit te testen? Heb je het niet eerder kunnen uittesten of realiseren omdat de risico's verbonden aan experimenteren, niet te overbruggen drempels waren?
Prioriteiten
(1) Diversiteit en inclusie
Natuuracademie wil inzetten op initiatieven waar mensen in al hun diversiteit zich thuis voelen, gezien en gehoord worden. Hoe kan jij inzetten op inclusieve initiatieven rond natuur(beleving)? Misschien zijn er wel partners met de juiste expertise waar je mee kan samenwerken? We werken ook aan een netwerk rond activiteiten voor meertalige groepen en nieuwkomers en expertise rond gidsen voor en door mensen met een mentale beperking. Op deze groepen willen we dus extra inzetten.
(2) Innovatieve methodieken voor natuur- en milieueducatie
We zijn op zoek naar innovatieve methodieken om de thema’s natuur, milieu en duurzaamheid bij een brede groep mensen ingang te doen vinden. Methodisch verwachten we geen variatie op een doorsnee wandeling in een natuurgebied. Maken en doen staan voorop: het initiatief is ervarings- en belevingsgericht en geeft een bijzondere creatieve blik en ervaring op/in natuur. Het initiatief gaat uit van cocreatie of participatie. Het wordt bij voorkeur gerealiseerd in samenwerking met andere sectoren zoals welzijn, cultuur, landbouw, klimaat, mobiliteit...
Welke educatieve activiteiten?
De activiteiten moeten in aanmerking komen voor subsidiëring in het kader van het decreet sociaal-cultureel werk. Dat betekent dat jouw voorstel zich richt tot volwassenen in hun vrije tijd. Misschien komt je idee in aanmerking voor ondersteuning door het Innovatiefonds. Het Innovatiefonds wil met een financiële bijdrage drempels helpen verlagen. Daarom verleent het fonds geen structurele ondersteuning, maar enkel start-up ondersteuningen in een experimentele fase.
Let op: om dubbele subsidiëring te vermijden, komen activiteiten niet in aanmerking waarvoor al een structurele subsidie ontvangen wordt of die ingediend worden door een andere instelling dan Natuuracademie.
Wie kan voorstel indienen?
De volgende personen kunnen een voorstel indienen dat voldoet aan de criteria en dat past in het jaarthema:
- al wie lid is van het open netwerk van Natuuracademie
- een natuurpunt afdeling, bezoekerscentrum, werkgroep of regionale
- een medewerker van Natuuracademie
- een bestuurder van Natuuracademie
Criteria?
- het past in onze missie en bij de prioriteiten.
- het idee is helder beschreven en concreet uitgewerkt met doelstellingen + concrete acties (output)
- het gaat om de uitwerking van een idee dat na lancering kans heeft om zonder steun verder te bestaan
- het voorstel is niet louter gericht op lokale toepassing maar bruikbaar voor anderen
- samenwerking met andere partners is een pluspunt maar geen voorwaarde
- er wordt een beknopte begroting (inkomsten-uitgaven) voorgelegd waardoor de aangevraagde steun verantwoord wordt. Voor de daadwerkelijke uitbetaling hebben we een bewijs van de uitgaven nodig.
- voorstel is ontvangen voor 1 mei 2024
- realisatie binnen de 12 maanden
- de behaalde resultaten worden via lessons-learned en/of train the trainer principes gedeeld binnen het open netwerk
Bedrag en uitbetaling?
Om te vermijden dat middelen te verspreid ingezet worden zal het fonds, in principe, middelen per voorstel kunnen toekennen tussen 500 en 2.500 EUR. De Raad van Bestuur van Natuuracademie kan beslissen om hiervan af te wijken.
De uitbetaling gebeurt nadat het eindverslag en de betalingsbewijzen zijn bezorgd. Ten laatste 3 maanden na einddatum.
Uitbetaling gebeurt steeds op rekening van een organisatie.
Beslissingsproces?
- De directie bereidt de dossiers voor en doet een gemotiveerd voorstel ter beslissing aan de Raad van Bestuur
- De Raad van Bestuur neemt een gemotiveerde en niet aanvechtbare beslissing over de toekenning van een deel of de totaliteit van het fonds.
- De Raad van Bestuur heeft ieder jaar de mogelijkheid om de criteria aan te passen aan de noden van de partners en de vereniging, het fonds uit te bouwen of af te schaffen.
Indienen
Indienen kan door onderstaande inlichtenfiche voor 1 november 2024 ingevuld te mailen naar [email protected]
Inlichtingenfiche innovatiefonds 2024
Goedgekeurde projecten en inspiratiemateriaal
2024
Educatief pakket: Red onze natuur - Natuurpunt De Torenvalk
Een educatief pakket voor de eerste graad van het secundair onderwijs, met filmpjes, uitgeschreven handleidingen en apps hebben we ervoor gezorgd dat er geen gids aanwezig moet zijn. Het belangrijkste doel voor ons was om de leerlingen op een leuke manier kennis te laten maken met de natuur in hun omgeving. Daarom wilden we hele invulbundels vermijden zonder dat dit het behalen van de eindtermen in gevaar bracht. Zo kwamen we op het idee om de activiteit in het format van een escape game te gieten waarbij leerlingen verschillende opdrachten moeten volbrengen om zo de code te kunnen kraken. Op die manier hopen we meer aan te sluiten bij hun leefwereld en willen we bewijzen dat de natuur intrekken ook voor jongeren tegelijk leuk en leerrijk kan zijn.
Natuurbeleving met Kras vzw - Natuurpunt Gent
Met partner KRAS vzw, een koepel van belangenbehartigers van mensen in armoede willen we een duurzame samenwerking uitbouwen om mensen in armoede meer en beter te laten participeren aan de Gentse natuur. We beginnen met elkaar beter te leren kennen, stap voor stap vertrouwen op te bouwen om dan te starten met een brede ‘proefactiviteit’ in de Bourgoyen: kennismaken met het Natuurcentrum, een korte wandeling met een natuurgids, vogels spotten in de kijkhut, het leven in de ‘schepvijver’ ontdekken, het blotevoetenpad… Een brede waaier, met keuzemogelijkheden en een nabespreking in het Natuur.Café. Op basis van de evaluatie van deze activiteit stellen we de verdere projectaanpak scherper en kiezen we de verdere activiteiten.
Vogelspotten voor iedereen! - Natuurpunt De Wielewaal
In het natuur-educatief project ‘het Doezelbos’ op het domein van voorziening Monnikenheide-Spectrum, worden mensen met een mentale beperking opgeleid tot natuurgids. Zij gidsen kleuters en lagereschoolkinderen, groepen van andere voorzieningen en verenigingen in het bos. Daarnaast doen we aan natuurbeleving en -beheer door het inventariseren van broedvogels in talrijke nestkasten. Daar meerdere van de doezelbosgidsen en bezoekers zich voortbewegen in een rolstoel dromen we van een rolstoeltoegankelijke vogelkijkwand langs de rand van het bos, aan de plek waar we al jaren veel vogels maar ook reetjes, eekhoorntjes,… filmen met onze nachtcamera’s. Deze plek is goed toegankelijk voor iedereen.
Eco-Educatie & Belevingstuin WZC Het Hof - Natuurpunt Waasland
Groene ruimtes worden steeds waardevoller in zorg en onderwijs voor welzijn en ontwikkeling. Belevingstuinen verbeteren de zintuiglijke ervaringen en kwaliteit van leven voor personen met dementie, terwijl eco-educatieve tuinen jongeren ecologisch bewust maken. WZC Het Hof onderzoekt samen met Natuurpunt de theoretische en praktische impact van deze tuinen, met aandacht voor de vergrijzende bevolking en de groeiende milieukwesties, om hun ontwerp, implementatie en evaluatie te verbeteren. Zo willen ze groene ruimtes integreren als essentiële bronnen voor zorg, educatie en natuurverbondenheid. Deze tuin ligt in het centrum van Sint-Niklaas in een drukke school- en woonomgeving, een zeldzame opening voor ‘Natuurpunt groen’ in het stadscentrum.
De doezelbosgidsen in actie (vogelspotten voor iedereen - NP de Wielewaal met Monnikenheide-Spectrum)
2023
Mobiel Bos - Natuurpunt Antwerpen Stad ism Avansa, Houthart en Blikfabriek
We bouwen een telefooncel om tot een mobiel bos samen met vrijwilligers van de blikfabriek, natuurpunt… met als resultaat een plekje waar onze natuur in de kijker wordt gezet. Geen tijd om naar het bos te gaan? Het bos komt naar jou! Je kan je met dit kleine natuurplekje verbinden via al je zintuigen, je kan er de natuur beleven, het geeft rust, energie, ontspant… . Het wakkert het verlangen aan en is een opstap naar grotere natuur. Deze laagdrempelige plek is uitleenbaar aan verschillende organisaties. Bos voor iedereen!
https://www.natuurpuntantwerpenstad.be/nieuws/onthulling-mobiel-bos-op-21-september/
Natuur als doel en als medium - BC Vlaamse Ardennen ism Vzw Broes
Aan de hand van belevingsactiviteiten verenigen we mensen in de natuur met een focus op verbinding (mensen samenbrengen, het samen ‘buiten-zijn’ stimuleren), inclusie (betrekken van mensen/kinderen met een kansarme achtergrond), sociale permacultuur (klein helpt groot,
sterk help zwak,...) en ecologie (zero waste, natuurlijk producten,...).
https://www.natuurpunt.be/agenda/wilde-broesdagen-vers-hout-ontdekken-en-bewerken-15814
Wilderwondertuin, de podcast - Natuurpunt Mechelen
Podcasts bieden een platform om kennis en verwondering over te brengen bij jong en oud. Natuurpunt Mechelen maakt een podcast over biodiversiteit in tuinen. Maar liefst 12% van het groene oppervlak in Vlaanderen is namelijk tuin! We zetten het voordeel van 'chaos' in een tuin in de verf en brengen verwondering over de vele dieren die leven in een tuin. We hebben het over de vogels die van jouw tuin hun thuis hebben gemaakt en over water dat een steeds actuelere rol speelt bij het klimaat, ook in jouw tuin.
Cocreatieve lagune - Parckfarm
Het gaat hier om een participatief met de buurt bouwen van een lagune om zo het 'afwaswater' te filteren alvorens het verder de grond in sijpelt. Dankzij de lagune zal het water ook (gefilterd) gebruikt kunnen worden voor de planten in en rond de serre. Daarbij willen we voorbijkomende mensen uit de buurt en rondom onze serre sensibiliseren over het nut van een lagune en de kracht van de natuur via de bijeenkomsten en een informatief bord.
Garden sessions - Mino art space
MINO Art Space (Antwerpen) bouwt een groene daktuin met focus op biodiversiteit in de stad, in cocreatie met buurtbewoners en iedereen die geïnteresseerd is om deel te nemen. Deze daktuin wordt een groene oase, een ontmoetingsplaats die de sociale cohesie in de wijk kan versterken, met aandacht voor een inclusieve omgeving en safe space waar elke deelnemer en bezoeker zich erkend voelt. Naast de wekelijkse garden sessions, organiseren we tweewekelijkse workshops gericht op healing en community.
Mino Garden - activiteit Verhaal de Natuur
2022
Natuurbezinningsweekend - BeeWise vzw
Verschillende studies tonen aan dat jongeren het vandaag heel moeilijk hebben. Een cultuur die focust op materialisme en individuele prestatie resulteert voor jongeren in een oppervlakkige invulling van wat gelukkig maakt. Het echte geluk zoeken ze niet meer in zichzelf, hun verbondenheid met anderen en de natuur. We willen daarom via dit weekend allochtone jongeren die het vandaag heel moeilijk hebben via spiritualiteit in de natuur verbinden met elkaar en de natuur.