Kom wandelen in Altenbroek
Diane Appels

Altenbroek

Sint-Martens-Voeren
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Speelnatuur
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
 • Bezoekerscentrum

Wanneer je in de Voerstreek om je heen kijkt, vergeet je even dat je in Vlaanderen bent. Dat is in Altenbroek niet anders. De streek trekt vooral bezoekers aan die willen genieten van rust en stilte in een nog ongeschonden golvend landschap. Altenbroek is ideaal om uren rustig te wandelen. In het afwisselende landschap kan je op zoek gaan naar dassen, everzwijnen, wijngaardslakken en zo veel meer.

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

De eerste helft van de Noordalwandeling, tot aan het kasteel, is vlot toegankelijk voor kinderwagens. De tweede helft is lastiger, vooral ter hoogte van de poortjes in de begrazingsrasters. De Bovenhoutwandeling begint en eindigt met een steile klim/afdaling; de rest is goed toegankelijk voor kinderwagens. De wandelingen zijn niet toegankelijk voor rolstoelen, het bezoekerscentrum wel.

 Top

Leuk voor kinderen

Beide wandelroutes leiden je langs 2 van de 4 Voerense speelzones. Het speelbos Voerenberg (tussen knooppunt 35 en 36) werd ingericht met een aantal belevingselementen zoals een boomhut, een klauterparcours, takkennesten en een takkenhut. In het speelbos van Schophemerheide (thv knooppunt 43) kan je zelf met takken aan de slag. De aanwezige bouwsels nodigen elk kind uit om zijn eigen kasteel(tje) op te trekken! 

Nieuw: Het Avonturenpad

Het Avonturenpad is een korte lus van 4,1 km lang en toont je in een vingerknip al wat Voeren rijk is: schitterende vergezichten, holle wegen met dassenburchten, bosgebieden, uitgestrekte graslanden, houtkanten, delen van het Engels landschapspark, and last but not least: 2 speelzones!
Op je route kom je speelbos Voerenberg tegen en speelbeek Lankwater. Het pad is aangeduid met een groene ruit en start aan knooppunt 24, langs de kerk in het centrum van 's Gravenvoeren. Vlakbij vind je het bezoekerscentrum van Toerisme Voerstreek (adres: Pley 13, 3790 's Gravenvoeren).
Jammer genoeg is het pad niet/zeer moeilijk toegankelijk voor wandelwagens.

 Top

 

Beschrijving van het natuurgebied

Het natuurgebied Altenbroek is een dallandschap. In wat ooit een licht hellende hoogvlakte was, hebben de Maas en haar bijriviertjes een aantal brede, V-vormige dalen met een vlakke dalbodem uitgesleten. Een proces dat miljoenen jaren duurde... De fauna doet ook zuiders aan. De wijngaardslak, de escargot van Bourgogne, is onze grootste Belgische slak. Sommigen kennen ze misschien alleen maar als gastronomische delicatesse. Kalk speelt hier een grote rol, want de wijngaardslak heeft er bijzonder veel van nodig voor het zware slakkenhuis.

 Top

Das

Hoogtepunten op de wandelroutes

Zacht glooiende heuvels, een slingerende bronbeek, holle wegen, graften en boomgaarden vormen een landschap om in te lijsten. 's Nachts snuffelen hier everzwijnen en dassen rond. In Altenbroek leeft de vroedmeesterpad die je in Vlaanderen haast nergens meer vindt. Ook kasteel Altembrouck geeft het gebied een speciaal cachet. Verken de Voerstreek langs de kristalheldere, kronkelende Noorbeek. Het knooppuntennetwerk Voerstreek biedt je dagen wandelplezier. De Noordalwandeling en de Bovenhoutwandeling zijn aanraders.

 Top

Dieren en planten

De kalkrijke bodem en de dode bomen in het bos trekken heel wat bijzondere paddenstoelen aan. Reeën, vossen en everzwijnen zijn hier vaste bewoners. Een edelhert komt ook af en toe eens op bezoek. Kijk ook uit naar de burchten en de 'wissels' van dassen. De das zelf zal je niet gauw op klaarlichte dag tegenkomen.

Als één van de grootste kevers van Europa, kan het vliegend hert meer dan 9 cm groot worden. De naam verwijst naar de enorme kaken van de mannetjes, die vertakt zijn en doen denken aan het gewei van een hert. De mannetjes zien er indrukwekkend uit, maar de kaken dienen alleen maar om te imponeren. Vrouwtjes knagen met hun kleinere, maar krachtige kaken gaten in de schors van bomen om vervolgens de sapstroom op te likken.

 Top

Galloway

Natuurbeheer

Door landbouw aangerijkte gronden worden nu opnieuw afgegraven om de kalkgraslanden te herstellen en orchideeën weer kansen te geven. Runderen van lokale landbouwers en gallowayrunderen zorgen ervoor dat die graslanden niet terug dichtgroeien met struikgewas en bomen.

 Top

Verder wandelen

Wil je nog verder wandelen, dan serveert het wandelnetwerk Voerstreek 124 kilometer wandelplezier. De wandelkaart kan je verkrijgen bij toeristische diensten aan 8 euro. 

Het natuurgebied Sint-Pietersberg  ligt ook niet veraf.

 

Logeren in de buurt

 • B&B Puur Teuven, Kloosterhofstraat 7, 3793 Teuven/Voeren - www.puurteuven.com
  Op 10 km van Altenbroek

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.10km

Altenbroek - Avonturenpad

6.00km

Altenbroek - Bovenhoutwandeling. Volg de gele bewegwijzering of wandelknooppunten Voerstreek

8.50km

Altenbroek - Noordalwandeling. Volg de blauwe bewegwijzering of wandelknooppunten Voerstreek (wijkt een beetje af)

13.00km

Altenbroek - Combinatie gele en blauwe wandeling

Horeca

 • Oranjepoort (Eten, drinken, vakantie-appartementen)

  Kerkstraat 7

  3790 Sint-Martens-Voeren

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Altenbroek groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Altenbroek".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Altenbroek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Rik Palmans, 04-381 10 87 of Rik.Palmans@scarlet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.