Leiekant Lauwe
Natuurpunt

De Leiekant Lauwe

Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Van op de rand van het hoger gelegen deel van De Leiekant Lauwe kan je genieten van het prachtige uitzicht op de Leievallei op een bank geplaatst door de lokale afdeling. De naam "Leiekant" werd reeds eeuwen geleden gebruikt om de omgeving te duiden.

Een 8 tal Canadese populieren staan op de grens van hoger en lager gelegen deel. Deze typische leiemeers van 2,5 ha diende vroeger als veeweide. Nu beheert Natuurpunt het als hooiland. Door 2 maal per jaar te maaien en het maaisel af te voeren nemen we voedingsstoffen weg en ontstaat een verschraling van de bodem die moet leiden tot een bloemrijke hooiweide. Zodat er opnieuw volop pinksterbloemen, dotterbloemen en echte koekoeksbloemen kunnen bloeien waar insecten voedsel en beschutting vinden.

Er liggen 2 poelen waarvan 1 omringd door bomen. Ze werden geruimd en opslag van struiken werd verwijderd. Op die manier kan terug meer licht aan de poel waardoor hij terug meer geschikt is voor libellen en verschillende amfibieƫn. Ook typische vogels van de meersen kunnen hier terug een thuis vinden.

Alle ingredienten zijn dus aanwezig om van de " Leiekant Lauwe " een natuurpareltje te maken.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help De Leiekant Lauwe groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift De Leiekant Lauwe".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Leiekant Lauwe verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Neem contact op met de afdeling Natuurpunt De Leiemeersen Lauwe Rekkem Menen via gidsbeurten@natuurpuntdeleiemeersen.be.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.