Ertbrandbos

Ertbrandbos

Kapellen
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
Het Ertbrandbos, dat het Fort van Ertbrand herbergt, is een natuurgebied van 90 ha in een uithoek van Kapellen. Het gebied vormt de ecologische verbinding tussen de bosgebieden van Brasschaat, Kapellen en het Grenspark Kalmthoutse Heide. Het bos is niet enkel belangrijk voor het behoud van planten en dieren in onze verstedelijkte omgeving maar vervult eveneens een onmisbare rol als wandel- en natuurbelevingsgebied.

Via de twee wandellussen ontdek je enkele unieke stukjes natuur en militair erfgoed. Laat je leiden langs de ringgracht van het Fort van Ertbrand en vang een glimp op van het beschadigde maar nog steeds imposante militaire bouwwerk. Het bos verken je langs imposante dreven en avontuurlijke paden, op zoek naar ree of boommarter. Misschien zie je wel een vleermuis langs de stammen scheren!

 

 

Toegankelijkheid

Het Ertbrandbos is het heel jaar door toegankelijk op de wandelpaden. Honden moeten aan de leiband gehouden worden. Het bos is niet toegankelijk voor paarden. Vissen en magneetvissen in de fortgracht is verboden.

Het Fort van Ertbrand is enkel toegankelijk onder begeleiding van een opgeleide fort- en vleermuisgids van Natuurpunt. Van eind september tot eind maart is het fort ontoegankelijk omwille van de overwinteringsperiode van de vleermuizen. Tijdens de lente en zomer kan het fort bezocht worden tijdens geleide bezoeken.

Controleer jezelf op teken na ieder bezoek.

Top

 

Beschrijving van het gebied

Een wandeling langs de ringgracht rond het Fort van Ertbrand geeft je een prachtig beeld van de opbouw en omvang van de fortsite. Via de wandelpaden verken je enkele lange dreven geflankeerd door imposante beuken, eiken en andere heersers van het bos.

 Top

 

Dieren en planten

Het Ertbrandbos is pas sinds april 2018 toegankelijk voor vrijwilligers van Natuurpunt en werd in mei 2018 opengesteld voor het grote publiek. De inventarisatie van het Ertbrandbos is dus nog volop aan de gang. Desondanks konden al enkele zeldzame soorten waargenomen worden.

De boommarter werd gefilmd met een wildcamera en enkele geruchten doen de ronde dat er een oehoe in het bos zou wonen. Met wat geluk zie je een ree een van de dreven oversteken. De fortsite herbergt door zijn unieke ondergrond en microklimaat een heleboel interessante varens en mossen en vormt de winterverblijfplaats voor tal van vleermuizen, waaronder ingekorven vleermuis en meervleermuis.

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.00km

Rosse Vleermuispad Ertbrand

4.00km

Boommarterpad Ertbrand

Wil je dit natuurgebied verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij:

Natuurpunt Antwerpen Noord
Steenstraat 25
2180 Ekeren

03-541 58 25
antwerpennoord@natuurpunt.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.