Hugo Willocx

Heideveld-Bornebeek

Beernem, Oostkamp
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Bezoekerscentrum
 • Eten en drinken
In Beernem kan je wandelen in het mooie natuurgebied Heideveld-Bornebeek, dat in het Landschapspark Bulskampveld ligt. Heideveld-Bornebeek is een weerspiegeling van hoe het historische landschap er in de Brugse Zandstreek ooit uitzag. Toen bestond dat landschap uit een gevarieerde natuurrijkdom van graslanden, dreven, vennen, bossen en heide.

Toegankelijkheid

Heel het jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Laarzen zijn noodzakelijk bij regenweer. Wil je meer wandelen, dan kan je gebruik maken van het Wandelnetwerk Bulskampveld.

Ontdek het natuurgebied Heideveld-Bornebeek en de overblijfselen van het vroegere heidegebied met de route op de wandelkaart Heideveld-Bornebeek via twee bijzondere knuppelpadenKijk hoe gallowayrunderen het gebied begrazen of spot libellen en waterjuffers op het grote ven. Nadien kan je even uitblazen in het bezoekerscentrum Bulskampveld. Je kan naar bijkomende wandelingen vragen in het Bezoekerscentrum Bulskampveld. De routes leiden je langs de schuilhut met uitzicht op de Eendenputten en verkennen de bossen. 

Het fietsknoppuntennetwerk Brugse Ommeland loopt door het gebied (fietsknooppunt 28).

Leuk voor kinderen

Een knuppelpad over een grote poel: waterpret verzekerd.

 Top

Beschrijving van het gebied

De evenwichtige mozaïek van verschillende soorten landschappen werd ook wel 'wastine' genoemd. Halfweg de achttiende eeuw werden de woeste gronden massal omgevormd tot akkerland, weiland en productiebos. De pracht en praal van de oorspronkelijke wastine ging verloren. Alleen op enkele riante kasteeldomeinen kon de heide overleven. Het Heideveld-Bornebeek maakt deel uit van het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld, een ideale plek voor uren wandelplezier door de uitgestrekte loof - en naaldbossen, imposante dreven, heiderestanten, akkers en weiden.

 Top

Dieren en planten

De naam Heideveld-Bornebeek verwijst naar het vroegere uitgestrekte heidegebied Bulskampveld en naar het water dat vlakbij ontspringt en door het natuurgebied loopt. Atlantische soorten, zoals gaspeldoorn en tweenervige zegge, komen samen met Noord-Atlantische soorten, zoals gewone dophei en struikhei, in het natuurgebied voor. De combinatie van al de soorten maakt de Brugse zandstreek uniek op Europese schaal. Door actief beheer werden de afgelopen decennia delen van het gebied open gemaakt om het oorspronkelijke landschap te vrijwaren. Zo overleefden heidevegetaties en heischrale graslanden. Opvallende verschijningen zijn liggende vleugeltjesbloem, tormentil, kruipbrem en pilvaren. Levendbarende hagedis komt nog frequent voor in het gebied. Zwarte specht en boompieper broeden er en vos en ree zijn regelmatige bezoekers.

 Top

Natuurbeheer

In 1970 kocht de provincie West-Vlaanderen het domein Lippensgoed-Bulskampveld en geleidelijk groeide de belangstelling voor de wastine als cultureel-historisch erfgoed. In 1985 besloten de provincie West-Vlaanderen en Natuurpunt om samen de handen uit de mouwen te steken. Sindsdien wordt er volop gemaaid, gehooid, gekapt en begraasd. Ook werden verschillende percelen geplagd. Dit betekent het verwijderen van de humuslaag waardoor de onderliggende heidezaden opnieuw kunnen kiemen en restjes heide nieuwe kansen krijgen om zich uit te breiden.

Door actief beheer werden de afgelopen decennia delen van het gebied open gemaakt om het oorspronkelijke landschap te vrijwaren. Zo overleefden heidevegetaties en heischrale graslanden. Het beheer wordt gedragen door de vrijwilligers en professionele terreinploegen van Natuurpunt.

Tot juni 2014 liep in dit gebied een LIFE-project.

 Top

Verder wandelen

In het Landschapspark Bulskampveld liggen nog enkele andere gebieden die Natuurpunt beheert en waar je kan gaan wandelen:

Vorte Bossen

Gulke Putten

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.00km

Heideveld-Bornebeek - Rode wandeling

Niet bewegwijzerd - Toegankelijk voor kinderwagens
 • Vertrekpunt Bezoekerscentrum Bulskampveld - Dagtocht

  Bulskampveld 9, achterkant bezoekerscentrum Bulskampveld
  8730 Beernem
  Bekijk de vervoersmogelijkheden

Horeca

 • Restaurant 'Bulskampveld', Bulskampveld 10, 8730 Beernem, 050-78 95 65

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Heideveld-Bornebeek groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Heideveld-Bornebeek".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Heideveld-Bornebeek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Luc Vanpaemel -  Luc.vanpaemel@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.