Hugo Willocx

Koebos

Bierbeek, Lubbeek
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Toegankelijk voor rolstoelen
  • Toegankelijk voor kinderwagens
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

Tussen Bierbeek en Lubbeek ligt het Koebos, een prachtig oud eikenbos met mooie voorjaarsflora. Mineraalrijke kwelzones in de vallei zorgen voor opmerkelijke planten. Bovendien kan je hier heerlijk wandelen in het indrukwekkende kasteelpark. Sinds het Koebos de status van natuurgebied verwierf, steeg de soortenrijkdom enorm. Er verschenen hooilanden met moerasspirea, pinksterbloem en koekoeksbloem. In de lente kleuren speenkruid en bosanemoon het bos, later gevolgd door de salomonszegel, de keverorchis en de breedbladige wespenorchis.

Toegankelijkheid

Heel het jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Voor kinderwagens en rolstoelen is enkel de groene route gemakkelijk toegankelijk. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden.

De wandelingen lopen slechts een klein stuk door het bos en voor de rest door het omliggende open landschap.

 Top

Koebos

Beschrijving van het gebied

Aan de rand van het bos kan je genieten van prachtige vergezichten van op De Pellenberg. Op de steile heuvelkam van het aangrenzend kasteelpark kan je tussen de bomen de kronkelende vijver van het kasteel zien blinken. Laat je in dit park verrassen door de dikke kastanjes en de monumentale treurbeuken.

In het Koebos kan je ook wandelen langs holle wegen. Een holle weg ligt veel dieper dan de rest van het landschap. Er heerst een speciaal microklimaat, dat enkele graden verschilt van de omgeving. Daardoor groeien er enkele zeldzame planten.

 Top

Bosuil

Dieren en planten

Sinds het Koebos de status van natuurgebied verwierf, steeg de soortenrijkdom enorm. Netels en riet verdwenen ten voordele moerasspirea, pinksterbloem en koekoeksbloem. In de lente kleuren speenkruid en bosanemonen het bos, later gevolgd door de salomonszegel, keverorchis en breedbladige wespenorchis.

De Molenbeek verzamelt opstijgend kwelwater uit de omgeving in talrijke ondiepe grachtjes. Het kalkrijke water zorgt voor plantensoorten als paradepaardjes goudveil, reuzenpaardenstaart en pluimzegge. 

In de winter zie je honderden maretakken in de kruinen van de bomen hangen. De bolvormige struikjes, bekend uit de verhalen van Asterix en Obelix, geven het landschap iets mysterieus. Maretakken komen niet vaak voor in het Hageland, maar op de kalkrijke bodem van Pellenberg voelen ze zich erg in hun sas. Maretakken komen voor op populieren, appelbomen, eiken en meidoorn. De plant tapt water en zouten af van de boom waarop hij woont. We noemen hem een halfparasiet, omdat hij zelf suikers aanmaakt.

Kleurrijke vlinders zoals de koninginnenpage, het oranjetipje en de sleedoornpage vrolijken je op tijdens je wandeltocht. Ook andere dieren voelen zich helemaal thuis in het Koebos: reeën, vossen, wezels, eekhoorns, bosuilen, valken en buizerds, mezen en vinken zijn er allemaal te vinden. In de educatieve poel krioelt het van het waterleven.

 Top

Natuurbeheer

In het bos proberen we zoveel mogelijk een beheer te voeren van niets doen. Onderweg kom je ook enkele omgevallen bomen tegen die niet worden opgeruimd. Vele schimmels, bacteriën en insecten hebben dood hout op hun menu staan en verwijderen zo de "rommel" in het bos.

In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over.

Top

 

Verder wandelen

De wandelingen in het Koebos maken deel uit van de wandelbox Landschapswandelingen Noord-Hageland, met 10 wandelingen en 180 km wandelplezier. Volgende natuurgebieden hebben ook landschapswandelingen uit deze box:

Hagelandse vallei

De Spicht

Demerbroeken

Dassenaarde

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.50km

Koebos - Groene wandeling

Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen
6.00km

Koebos - Oranje wandeling

11.00km

Koebos - Rode wandeling

  • Koebos - vertrekpunt

    Kasteel de Maurissens, Lucina-parking bij het Universitair Ziekenhuis, Weligerveld 6
    3212 Pellenberg
    Bekijk de vervoersmogelijkheden

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Marc Artois marc-artois@skynet.be, Katrijn Vanden Driessche , Frank Claessens frank.claessens@kuleuven.be, Pieter Abts Pieter.abts@natuurpunt.be, Robin Guelinckx robin.guelinckx@inbo.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.