Kolisbos

Neerpelt
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
  • Speelnatuur
Het natuurgebied het Kolisbos, gelegen in de gemeente Neerpelt, is een bos waar nu gestreefd wordt naar meer inheemse soortenrijkdom.

Toegankelijkheid

Het natuurgebied is toegankelijk voor het publiek op de wandelpaden. De rode wandeling van Regionaal Landschap Lage Kempen (11,5 km) leidt je door dit mooie stukje natuur. Start aan recreatiedomein Bosuil, Bosuilstraat 4, Sint-Huibrechts-Lille. 

Leuk voor kinderen

De gemeente heeft in het Kolisbos aan de Rooie Pier een speelzone ingericht voor kinderen. In het bosbeheersplan Kolis zijn er 4 zulke speelzones aangeduid.

Beschrijving van het natuurgebied

Het Kolisbos is een bosgebied dat zich bevindt ten zuiden van Sint-Huibrechts-Lille. Oorspronkelijk was dit de Kolisheide, vernoemd naar de plaats Kolis. Later is de heide beplant met voornamelijk grove den, ten behoeve van de houtproductie. Sinds de jaren 80 van de 20e eeuw wordt getracht het bos, waarin zich nog enkele heiderestanten bevinden, een meer natuurlijk karakter te geven. In het westelijk deel van het bos bevindt zich een zandgroeve.

Het bos wordt doorsneden door de Kolisloop (of: Dorperloop) die van zuid naar noord stroomt en in de Warmbeekuitmondt. Nabij de Kolisloop bevindt zich berken-eikenbosen hier en daar venig berkenbroekbos.

Dieren en planten

De plantengroei biedt weinig bijzonderheden, afgezien van echt duizendguldenkruid en wilde gagel. Het aantal bijzondere vlindersoorten is aanzienlijk, en hiertoe behoren kleine ijsvogelvlinder, bruine eikenpage, bont dikkopje en groentje. Van de sprinkhanen kunnen het knopsprietje en de heidesabelsprinkhaanworden genoemd, die op zandige paden voorkomen. Ook de levendbarende hagedis eeft in het gebied.

Natuurbeheer

De percelen van Natuurpunt worden om de 6 jaar uitgedund, waardoor er zich een loofbos of een gemengd bos ontwikkelt, met de nodige variĆ«teit aan fauna en flora.

 


 

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
6.50km

Kolisbos - rode wandeling

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Kolisbos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Kolisbos".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Paul Vangerven vangerven.paul@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.