Toegankelijkheid
De holle wegen zijn vrij toegankelijk op de weg.
Beschrijving van het natuurgebied
De eerste holle wegen ontstonden in de Late Middeleeuwen. De landbouwers reden met paard en kar naar de akkers op de hoger gelegen plateaus. Door telkens hetzelfde traject te nemen, werd de grond losgewoeld en bij hevige regenbuien spoelde de losse aarde van de helling af. Hierdoor kwam het wegdek steeds dieper te liggen ten opzichte van het omliggende land.
Dieren en planten
Holle wegen hebben een grote ecologische waarde. Ze voorzien voldoende voedsel en nestmogelijkheden voor insecten en vogels. Zoogdieren kunnen nestelen in natuurlijke holtes en ze gebruiken de holle wegen vaak als corridors. Zo gaan ze grote stukken natuur met elkaar verbinden.
Natuurbeheer
Op de schouders van de holle weg werd een oude boomgaard hersteld en op de aanliggende percelen werd een historische perzikboomgaard terug aangelegd. Om de zoveel tijd wordt het houtstruweel langs de holle wegen gesnoeid.

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Loksbergen groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je Loksbergen verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Peter Vanlommel, 013-46 14 14, 0495-29 60 37 of peter.vanlommel@pi.be.
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.