Molenbeek
Lief Verbunt

Molenbeemden

Bilzen, Riemst
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

De Molenbeek is een bijriviertje van de Demer, op de grens tussen Bilzen en Riemst. De Molenbeemden behoren tot het brongebied van de Demer. Daarnaast bestaat het natuurgebied uit twee naburige steile hellingen, ter hoogte van Weert en Alden-Biesen.

 
 

Toegankelijkheid

Het natuurgebied is het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden.

Top

Beschrijving van het gebied

Het natuurgebied Molenbeemden bestaat uit drie deelgebieden: de beemden zelf en twee steile hellingen. De beemden strekken zich uit langs de oevers en de flanken van de Molenbeek, waarnaar het gebied is vernoemd. Beide hellingen liggen in de nabije omgeving van de Molenbeemden en het zijn resten van het voormalige landschap, met een grote variatie aan kleine landschapselementen, zoals hagen, holle wegen, hellingbosjes, poelen en hoogstamboomgaarden.

Uit oude kaarten blijkt dat de Molenbeemden de voorbije 250 jaar in hoofdzaak bestond uit natte hooilanden, met veel bomenrijen, hagen en een klein bosje. Tot aan de Tweede Wereldoorlog waren die beemden van groot belang voor de bevolking van Membruggen en Weert. Bijna elk gezin pachtte er een stukje van de 'gemeenschappelijke' gronden voor begrazing of gebruikte de grond als hooiland.

In dit typische Haspengouws dorp, op de grens van Droog- en Vochtig-Haspengouw, kan je genieten van het glooiende landschap en mooie verborgen hoekjes.

Top

Hoogtepunten op de wandelroute

Natuurpunt richtte hier een landschapswandeling in, het Kalverpad. Het pad is genoemd naar de inwoners van Grote Spouwen, die de bijnaam 'kalveren', hebben. Het is een heerlijke landschapswandeling van 9,1 km. De wandelaar passeert langs de mooiste hoekjes van het dorp, inclusief het natuurgebied De Molenbeemd. Je komt in dit landbouwlandschap ook langs boomgaarden, hagen, holle wegen, houtkanten en kleine bosjes.

 Top

Dieren en planten

De boomgaarden zijn een geliefkoosd plekje voor steenuil en das.  Natuurpunt ging over tot het aanplanten van bijkomende populaire fruitsoorten op hoogstam. Oude fruitbomen blijven staan tot ze er bij neervallen. Zij bieden niet zelden nestgelegenheid aan steenuiltjes en spechten. Meidoornhagen worden hersteld en aangeplant. 

 

Natuurbeheer

Meer soortenrijke natuur en een genietbaar landschap, zelfs in een omgeving vol menselijke activiteit, daar ijvert Natuurpunt voor. In deze uitgesproken landbouwstreek kiezen we ook voor natuur- en landschapsherstel onder de kerktoren, dicht bij de mensen.

LIFE

In dit gebied liep van 2012-2019 een LIFE-project. Lees er meer over.

Top

Verder wandelen

Wijngaardbossen

De Kevie

Munsterbos

Zammelen

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
8.80km

Molenbeemden - Geitenpad

9.70km

Molenbeemden - Kalverpad

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Molenbeemden groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Molenbeemden".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Molenbeemden verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Hardy Ghislain, 089-41 61 70, of Lambert Schoenmaekers, 0474-30 59 02 of lambert.schoenmaekers@telenet.be.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.