Gaea Rysselaere

Sint-Jansbos

Eeklo
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Verscholen achter een villawijk ligt het mooie Sint-Jansbos, het straalt rust uit. Je kan het bosje al zien op de historische Ferrariskaart (1777). Toen omringden landbouwgrond en hagen het bos. Natuurpunt kocht het eind juni 2018 van het OCMW van Brugge.

Toegankelijkheid

Het Sint-Jansbos is vrij toegankelijk voor wandelaars op de paden van zonsopgang tot zonsondergang. Honden moeten aan de leiband. 

Korte beschrijving

Ondaks zijn kleine oppervlakkte van 4,5 ha, maken de vele volwassen bomenhet Sint-Jansbos waardevol. Aan de noordkant siert een volwassen beukendreef het gebied. Verder vind je er groepjes Amerikaanse eik, grove den, lork en Corsicaanse den, met ondergroei van Amerikaanse vogelkers en hulst.

Erfgoed en natuur

Langs de spoorweg staan er twee kazematten, restanten van de eerste wereldoorlog. Er zijn twee kazematten, bunkers, opmerkelijke restanten van de eerste wereldoorlog. Al vele jaren telde JNM er de vleermuizen, maar door de erbarmelijke toestand van de deuren en afwerking dreigde het bestand van vleermuizen achteruit te gaan. Als eerste werk sloot Natuurpunt deze bunkers af en maakte ze beter geschikt voor vleermuizen.

Beheer

Natuurpunt herstelde en richtte de bunkers in zodat ze nog beter geschikt zijn voor de vleermuizen.  Binnenkort bestrijden we de invasieve Amerikaanse vogelkers. Daarna maakt Natuurpunt een beheerplan voor het bos. Dat dient als basis voor het toekomstige beheer.

Lees meer

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Filip Van den Bossche f.vandenbos@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.