Gaea Rysselaere

Sint-Jansbos

Eeklo
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Verscholen achter een villawijk ligt het mooie Sint-Jansbos, het straalt rust uit. Het bos werd vermoedelijk kort na de Eerste Wereldoorlog aangeplant. Natuurpunt kocht het eind juni 2018 van het OCMW van Brugge. Voor kinderen is er het avontuurlijke Fladderpad.

Toegankelijkheid

Het bos is toegankelijk voor publiek. In afwachting van de komst van een fietspad is er een smal pad vrijgemaakt langs de museumspoorlijn, naast de electriciteitscabine (Sint-Jansdreef).

Leuk voor kinderen

Natuurpunt legde een belevingspad aan voor kinderen, met de steun van Leader en Natuurpunt & Partners Meetjesland. Dat pad kreeg de naam ‘Fladderpad’ omdat het Sint-Jansbos een vleermuizenreservaat is. Aan de hand van leuke infoborden op kindermaat kom je meer te weten over het leven van de vleermuis. Natuurlijke speeltuigen maken de beleving van het pad compleet. Het bewegwijzerde pad is 1 kilometer lang. Gelieve het pad te volgen zodat in de andere delen van het bos de rust voor de natuur behouden blijft.

 

      

 

Download het snuitbord  

 

 
 

 

 

Beschrijving

Ondanks zijn kleine oppervlakte van 3,5 ha maken de vele volwassen bomen het Sint-Jansbos waardevol. Aan de noordkant siert een monumentale beukendreef het gebied. Verder vind je er groepjes Amerikaanse eik, lork en Corsicaanse den, met ondergroei van hulst.

 

Erfgoed en natuur

Langs de spoorweg staan twee kazematten, restanten uit de Eerste Wereldoorlog. De twee bunkers zijn met elkaar verbonden via een loopgracht, die nog deels te zien is. Al vele jaren telt JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) er de vleermuizen, maar door de erbarmelijke toestand van de bunkers dreigde het vleermuizenbestand achteruit te gaan. Als eerste werk sloot Natuurpunt deze bunkers af en maakte ze beter geschikt voor vleermuizen. Jaarlijks worden de vleermuizen geteld en overwinteren hier vier soorten: de baardvleermuis, watervleermuis, grootoor en franjestaart. In de zomer kunnen we laatvlieger en dwergvleermuis toevoegen aan de waargenomen soorten.

 

Beheer

Volgens het beheerplan zal er nog een dunning moeten gebeuren van de Coriscaanse den. Voor de dunning van de Amerikaanse eiken controleren we eerst of er vleermuizen in wonen voordat we overgaan tot dunning. Ook de invasieve exoot Amerikaanse vogelkers wordt verwijderd.

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Sint-Jansbos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Sint-Jansbos".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Filip Van den Bossche f.vandenbos@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.