Ree
Hugo Willocx

't Asbroek

Schoten
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
Natuurgebied 't Asbroek in Schoten maakte tot voor kort deel uit van kasteeldomein Amerlo. Hier kan je het kasteelverleden van 't Asbroek zien: rododendrons, een prachtige oude waterstruik en knoteiken. Nu komt de natuur op de eerste plaats. Vele dieren voelen zich thuis in 't Asbroek. De ree is zowat het uithangbord van het gebied.

Toegankelijkheid:

Vrij toegankelijk op de aangeduide paden. Het gebied bevindt zich tussen fietsknooppunt 33 en 31 Antwerpen.

Beschrijving van het gebied

Nog niet zo lang geleden maakte 't Asbroek deel uit van het kasteeldomein Amerlo. Het laagste gedeelte van dit domein was een zeer nat, drassig 'broek' waarin voornamelijk essen groeiden. In de kern borrelt zeer veel ijzerrijke kwel op die grachten en plassen soms rood-oranje doet kleuren. Die kwel ontstaat doordat water op hogere plaatsen in de grond dringt en in de lager gelegen gebieden opnieuw aan de oppervlakte komt. Allerlei planten vinden dit kletsnatte bos een geschikte plek om te groeien.

Natuurbeheer

Na WOII werden in 't Asbroek uitheemse populieren aangeplant voor de houtopbrengst. Voor de natuur is een populierenbos heel wat minder aantrekkelijk dan een bos met streekeigen boomsoorten. Bovendien is zo'n eentonig populierenbos heel wat minder interessant om in te wandelen.

Voortaan komt de natuur in 't Asbroek op de eerste plaats. Om het huidige bos om te vormen naar een afwisselend elzen-essenbos zal Natuurpunt de natuur zo veel mogelijk haar eigen gang laten gaan. Toch helpen we de natuur een handje door voorzichtig in het bos in te grijpen, bijvoorbeeld voor het verwijderen van de agressieve rododendrons en het herstellen van de poelen. De eerste resultaten kan je nu al bewonderen: een afwisselend bos waar je ogen en oren te kort komt!

Meer info

't Asbroek wordt beheerd door Natuurpunt Antwerpen Noord vzw.
Wil je helpen bij het beheer van dit gebied? Neem contact op met de afdeling:
Natuurpunt Antwerpen Noord
E-mail : antwerpennoord@natuurpunt.be
GSM : 0475-91 03 16
Telefoon : 03-541 58 25

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help 't Asbroek groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift 't Asbroek".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je 't Asbroek verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Natuurpunt Antwerpen Noord: Tel 03-541 58 25, e-mail : antwerpennoord@natuurpunt.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.