Vallei van de Zwarte Beek (Halen) (Zelem)

Provincie Limburg

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

8 routes

Zelem

wandelpad
0.29km
Gemiddeld 4 minuten wandeltijd

Verbinding Gele en Blauwe Wandeling

wandelpad
0.47km
Gemiddeld 7 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
2.06km
Gemiddeld 31 minuten wandeltijd

Blauwe wandeling

wandelpad
4.06km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Halen

wandelpad
0.69km
Gemiddeld 10 minuten wandeltijd

Rode wandeling

wandelpad
7.89km
Gemiddeld 120 minuten wandeltijd

Oranje wandeling

wandelpad
4.67km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Gele wandeling

wandelpad
3.05km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Startpunten

Vallei van de Zwarte Beek Halen- Zelem

Dorpsstraat 32
Zelem
België

Zien en doen

Wil je de Vallei van de Zwarte Beek (Halen) verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Bezoekerscentrum De Watersnip.

Over dit gebied

 

Afbeelding
lijn.jpg

Toegankelijkheid

Het hele jaar door toegankelijk op de paden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

Top

 

Afbeelding
lijn.jpg

 

Afbeelding
Klaprozen

Beschrijving van het gebied

De Vallei van de Zwarte Beek is een van de meest waardevolle beekvalleien in Vlaanderen. Met meer dan 1500 hectare natuur vanaf de bron in Hechtel tot de monding in Diest, is het ook het grootste natuurgebied van Natuurpunt. Wie van de ene naar de andere kant van het gebied wil, zou in vogelvlucht al 27 kilometer afleggen. In Koersel is de kronkelende loop van de Zwarte Beek nog het meest intact.

Uniek aan de benedenstroom van de Zwarte Beek is de snelle overgang van de natte vallei naar de droge heuvels. Hierdoor komen grote verschillen in plantengroei voor. De bulten in de bossen wijzen op vroegere zandverstuivingen.

Wil je nog meer weten? Pik dan één van de vele boeiende wandelingen met een natuurgids mee!

Top

 

Afbeelding
lijn.jpg

 

Afbeelding
Watersnip

Dieren en planten

De Zwarte Beek herbergt de grootste populatie beekprik van Vlaanderen. Ook uitzonderlijke bedreigde libellensoorten zoals gewone bronlibel, beekoeverlibel en bosbeekjuffer kan je er aantreffen. In de benedenloop vind je onder meer pijlkruid, kleine egelskop en drijvend fonteinkruid. Elzenbroekbossen zijn gebonden aan de natste standplaatsen en genieten een Europese bescherming. Tussen buntgras, ruig haarmos en heidespurrie jagen zandloopkevers op kleine insecten. Tapuiten, piepers en leeuweriken proberen op hun beurt de snelle spurters te verschalken.

De watersnip is een uitgesproken bewoner van venige weilanden en moerassen. Met zijn lange snavel speurt hij in de bodem naar insecten en andere diertjes. Eind maart komen de mannetjes terug uit hun wintervakantieoorden. Bij valavond beginnen ze meteen met een kenmerkend herhaald geluid, het kloktikken. De wapperende staartveertjes produceren een mekkerend geluid, vandaar de bijnaam hemelgeit. In Vlaanderen broeden nog maar een dertigtal koppels, waarvan meer dan de helft in de Vallei van de Zwarte Beek. Naast de watersnip zijn ook porseleinhoen en waterral zeldzame moerasvogels die er een verborgen levenswijze op nahouden.

Top

 

Afbeelding
lijn.jpg

 

Afbeelding
Natuurbeheer

Natuurbeheer

Grote delen van het beekdallandschap zijn aangeduid als Europees Vogel- en Habitatrichtlijngebied en maken deel uit van het Natura 2000-netwerk. Open heide, bloemenrijke graslanden en moerassige hooilanden blij ven enkel bestaan dankzij de mens. Het maaien en afvoeren van het hooi gebeurt op de natte terreinen manueel of met aangepast materiaal zoals rupsvoertuigen, zodat er geen diepe rijsporen achterblijven.

Het hooi van de drogere graslanden wordt gebruikt om de honderd koppige kudde aberdeen-angusrunderen bij te voederen. Die grazers zorgen voor een gevarieerd en structuurrijk landschap. De herders met hun Drentse heideschapen voorkomen dat de heide dichtgroeit met grassen en bomen. De Vlaamse Overheid werkt sinds 1997 actief mee aan de uitbreiding van het beekdallandschap. Toen werden onder meer de mijnterrils van Heusden-Zolder en Beringen aangekocht.

De kerngedachten bij het gevoerde natuurbeheer zijn het streven naar een open valleigebied, met meer waterrijke plekken, een vallei vol variatie en met het herstel van typische kenmerken uit het verleden. Natuurpunt werkt hiervoor samen met heel wat partners. Via akkerbeheer, aanleg van hoogstamboomgaarden, onderhoud van houtkanten en herstel van poelen, heiderelicten en schraalgraslanden tracht Natuurpunt het natuurlijk en cultureel erfgoed te bestendigen.

Top

 

Afbeelding
lijn.jpg

Verder wandelen

Vallei van de Zwarte beek is een gebied van meer dan 1500 hectare natuur. Heb je het stuk in Zelem verkend? Dan kan je nog verder wandelen in de andere delen:

Vallei van de Zwarte beek (Beringen)

Vallei van de Zwarte beek (Laren, Lummen)

Vallei van de Zwarte beek (Hechtel-Eksel)

Vallei van de Zwarte beek (Lummen, Venusberg)

In de buurt van Zelem kan je ook in Schulensmeer en Schulensbroek gaan wandelen.

Top

Afdeling

Vallei van de Zwarte Beek (Halen) (Zelem) wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Vallei van de Zwarte Beek (Halen) (Zelem)

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Vallei van de Zwarte Beek (Halen) (Zelem)' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners