Moerasspirea
Marcel Bex

Wellemeersen

Aalst, Affligem, Denderleeuw
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
! OPGELET ! Het plankenpad ter hoogte van de Berkenlaan en Rodelaan is tijdelijk niet toegankelijk. De route wordt hier omgeleid. Het natuurgebied de Wellemeersen, één van de laatste overstromingsgebieden in de Dendervallei, ligt zowel in de gemeente Aalst als Denderleeuw.

Toegankelijkheid

! OPGELET ! Het plankenpad ter hoogte van de Berkenlaan en Rodelaan is tijdelijk niet toegankelijk. De route wordt hier omgeleid. 

Dit natuurgebied is vrij toegankelijk op de wandelpaden. In de drassige delen van het gebied zijn knuppelpaden aangelegd, maar na regenbuien zijn laarzen toch onmisbaar. In samenwerking met Toerisme Oost-Vlaanderen en het gemeentebestuur van Denderleeuw werd door het natuurgebied de Welle- en Kapellemeersenwandelroute aangelegd.

Het natuurgebied De Wellemeersen is het mooiste natuurplekje van Denderleeuw, althans toch volgens de leden van Pasar Denderleeuw, dat een oproep lanceerde om het mooiste groene plekje van Denderleeuw te kiezen.

Beschrijving van het natuurgebied

Tussen de dorpskernen van Denderleeuw en Erembodegem (deelgemeente Aalst), de E40 en talrijke spoorlijnen, ligt één van de best bewaarde natuurparels van de Dender verscholen. 

De Dender vormde hier in dit gebied een brede alluviale vlakte. Toen deze rivier nog een beek was en niet door sluizen geregeld werd, overstroomden de omliggende vlakten vaak. Rietlanden, zeggenvelden, elzen-olmenbossen, dottergraslanden en moerasspirearuigten zijn typisch voor dit natuurgebied. Interessante vegetaties zijn te vinden in de verlande zandwinningsputten.

Het gebied heeft een vogelkijkhut met uitzicht op een vloeiweide en een vleermuizenkelder. 

Dieren en planten

Het gebied kent een enorme verscheidenheid aan fauna en flora. Zowat alles komt er aan bod: van hoog naar laag, van nat tot droog, taluds, waterpartijen, hooiweiden in allerlei stadia, ondergelopen elzenbroeken, populierenaanplantingen, brongebiedjes...De Denderstreek op haar best, met meer dan 1400 verschillende planten en 1000 verschillende diersoorten, waarvan de meeste wel één of andere band met het water hebben. Het hoeft geen betoog dat dit een waardevol natuurgebied is.

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
11.00km

Wellemeersen - Wellemeersenpad

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Wellemeersen groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Wellemeersen".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Bruno De Bruyn bruno.debruyn@opgroeien.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.