Zevenkerken

Zedelgem, Brugge
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Het natuurgebied Zevenkerken maakte deel uit van het historische Sint-Andriesveld. Ook die wastine ontsnapte niet aan de ontginningswoede uit het midden van de achtiende eeuw. Tegen 1820 waren de laatste heidevelden hier verdwenen en beplant met dennenbossen. In Zevenkerken komt nog een grote populatie rode dopheide voor.

Toegankelijkheid

Het gebied Zevenkerken (4ha) kan je enkel bezoeken met een gids.

Beschrijving van het natuurgebied

Het natuurgebied Zevenkerken maakt deel uit van het historische Sint-Andriesveld, een wastine die niet ontsnapte aan de ontginningswoede uit het midden van de achttiende eeuw. Tegen 1820 waren de laatste heidevelden hier verdwenen en beplant met dennenbossen. In Zevenkerken komt nog een grote populatie rode dopheide voor.

Het heidegebied heeft zowat dezelfde kenmerken als het Rode-Dopheidereservaat, het tweelingreservaat langs de autosnelweg, op de terreinen van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, op een boogscheut van Zevenkerken. Het vennetje is rijk aan libellen en waterjuffers. In het reservaat telden we al 22 soorten, waaronder Metaalglanslibel, Venwitsnuitlibel en Zwervende Pantserjuffer. Daarnaast troffen we evenveel soorten vlinders aan.

Het reservaat wordt onderhouden door Natuurpunt Brugge en is een aardige uitbreiding van het heide-lappendeken in Sint-Andries en Sint-Michiels.

Natuurpunt verzette de voorbije jaren flink wat werk om de boomopslag te verwijderen en het terrein weer open te maken, zodat de heide er verdere kansen krijgt. Als de bebossing op een heidegebied immers de overhand krijgt, verdwijnt de heide omdat ze niet meer genoeg licht krijgt. Zodra de bebossing gekapt wordt, schiet de heide weer overal uit de grond. Dat gebeurde in Zevenkerken, net als in het Rode-Dopheidereservaat en in de heideveldjes van Beisbroek en Tillegem, eveneens aan de rand van Brugge.

Er werden met succes ook stukken met pijpenstrootje geplagd om nieuwe kiemingskansen aan de heideplanten te geven.

Iets te melden?

Heb je een vraag of wil je iets melden over Zevenkerken? Neem contact op met:

 

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Zevenkerken groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Zevenkerken".

Boek een afspraak met Stefaan Verplancke, 050-38 21 50, verplancke-de.neve@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.