Stefaan Verplancke

Zevenkerken

Zedelgem, Brugge
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Het natuurgebied Zevenkerken maakte deel uit van het historische Sint-Andriesveld. Ook die wastine ontsnapte niet aan de ontginningswoede uit het midden van de achtiende eeuw. Tegen 1820 waren de laatste heidevelden hier verdwenen en beplant met dennenbossen. In Zevenkerken komt nog een grote populatie rode dopheide voor.

Toegankelijkheid

Het gebied Zevenkerken (4ha) kan je enkel bezoeken met een gids.

Beschrijving van het natuurgebied

Het natuurgebied Zevenkerken maakte deel uit van het historische Sint-Andriesveld. Ook die wastine ontsnapte niet aan de ontginningswoede uit het midden van de achtiende eeuw. Tegen 1820 waren de laatste heidevelden hier verdwenen en beplant met dennenbossen. Van zodra dergelijke heidebebossing gekapt wordt, schiet de heide er weer overal uit de grond. Als zo’n terrein opnieuw bebost wordt, verdwijnt de heide weer tijdelijk (omdat die licht nodig heeft), om bij een volgende kapping opnieuw te kiemen. Dat is wat gebeurde in Zevenkerken, in het Rodedopheidereservaat (het gebied langs de autosnelweg, op de terreinen van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, op een boogscheut van Zevenkerken) en de heideveldjes van Beisbroek en Tillegem.

Daarnaast is ook het vennetje van belang. Het is nu al rijk aan libellen en waterjuffers. 
Het gebied, dat met een beheercontract in afspraak met de Abdij onderhouden wordt door Natuurpunt Brugge, is een waardevolle uitbreiding van het heide-lappendeken in Sint-Andries en Sint-Michiels. 

Dieren en planten

In het gebied Zevenkerken werd het ven recent hersteld. Daardoor is het nu rijk aan libellen en waterjuffers. Zo vind je er enkele toppers als metaalglanslibel, venwitsnuitlibel en zwervende pantserjuffer. In het reservaat telden we al 22 soorten libellen en juffers, en evenveel soorten vlinders.

Natuurbeheer

In Zevenkerken verzette Natuurpunt de voorbije jaren al flink wat werk de boomopslag te verwijderen en het terrein weer open te maken, zodat de heide er verdere kansen krijgt. Er werden met succes ook stukken met pijpenstrootje geplagd om nieuwe kiemingskansen aan de heideplanten te geven.

Iets te melden?

Heb je een vraag of wil je iets melden over Zevenkerken? Neem contact op met:

 

Lees meer

Boek een afspraak met Stefaan Verplancke, 050-38 21 50, verplancke-de.neve@skynet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.