Gavers - Sint-Gillis-Waas
Wandelen in Gavers - Sint-Gillis-Waas
De eeuwenoude hooilanden van het natuurgebied De Gavers vormen samen met de mooie rietzomen een klein maar botanisch zeer waardevol gebied, aan de rand van het Stropersbos nabij de E34.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Zien en doen
Wil je de Gavers verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Jan (03-770 64 26)
Dieren en planten
In 1985 kochten we de eerste percelen aan en werd het hooilandgebruik ervan verder gezet, maar nu zonder het gebruik van meststoffen. De bloemenweelde is sindsdien sterk toegenomen. De dotterbloem, de koekoeksbloem, de grote ratelaar, de moerasspirea, de grote kattenstaart, de kale jonker, de moeraswalstro en sinds kort ook enkele orchideeën gedijen er goed.
Vanop de Maatweg is er vanaf mei een prachtig zicht op de bloeiende hooilanden. Vanaf half juni staan de hooilanden op hun mooist. Dan komen ook de honderden rietorchissen tot bloei, samen met een zeldzame vleeskleurige orchis en de bosorchis.
Voor de plantenliefhebbers zijn er mooie vondsten zoals de blauwe zegge, de blaaszegge, de zeegroene muur en de schildereprijs. Opmerkelijk zijn de hybride vormen van de rietorchis en de bosorchis. In al deze bloemenweelde komen vogels, vlinders, sprinkhanen, bruine kikkers en gewone padden talrijk voor.
Tijdens de zomermaanden tref je er de kleine karekiet en bosrietzanger. De grasmus is te vinden aan het kleine ruige perceel met koninginnenkruid en bramen. Buizerd en torenvalk worden vaak waargenomen, speurend naar muizen.
In warme zomers zijn vlinders niet bepaald zeldzaam in de Gavers: oranjetipje, landkaartje, bruin en bont zandoogje, atalanta, groot koolwitje, kleine vos en oranje luzernevlinder.
Over dit gebied
De Gavers waren tot de late Middeleeuwen een ondiep meer dat gevoed werd door een aantal kleine beken. Het kwelwater uit de nabijgelegen stuifzandrug zorgde voor de aanvoer van kalk en een rijk waterleven. Op de bodem van de waterplas ontstond een laag moeraskalk van afgestorven weekdieren. Hierbovenop kwam er een venige sliblaag.
Door het graven van een afvoerbeek in de 15-16e eeuw werd het gebied ʺdrooggelegdʺ en in gebruik genomen als hooiland. Toch kende het gebied nog geregeld overstromingen die voor aanvoer van slib en voedingstoffen zorgden.
Wat doet Natuurpunt
Natuurpunt heeft vijf percelen in eigendom en beheert nog eens vijf percelen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het beheer is voornamelijk een hooilandbeheer. Sinds 2012 beheert de vereniging ook enkele hoger gelegen percelen als onkruidakker.
Vacatures
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Gavers - Sint-Gillis-Waas
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Gavers - Sint-Gillis-Waas' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief