Land van Oppem

Provincie Vlaams-Brabant

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Op stap met een gids? Boek een afspraak bij Jerome Wynsof neem contact met ons op via:

Over dit gebied


Toegankelijkheid

Het moeras en het bos zijn klein en kwetsbaar waardoor ze niet vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Elk jaar voorzien we wel minstens 1 exclusieve wandeling met gids in het Land van Oppem.

Dieren en planten

Het moerasbos is een paradijs waarin een reeks poeltjes werden aangelegd. Het is dus een trekpleister voor kikkers, padden, libellen, salamanders en watervogels. Moerassoorten doen het erg goed in dit natte gebied dat soms overstroomt door de Molenbeek: lisdodde, dotterbloem, watereppe en moesdistel zijn maar enkele voorbeelden. Het bos groeit spontaan weer uit met inheemse soorten als zwarte els, es, hazelaar en ook de vaak door ziekte geplaagde olm doet het hier erg goed. In het bos langs de Heirbaan kun je dan weer vaker een ree, specht of buizerd spotten.

Natuurbeheer

Om een zo groot mogelijke biodiversiteit te verkrijgen werd naast spontane bosontwikkeling ook een stukje bos actief aangeplant met eiken, essen, Gelderse roos, hondsroos, sleedoorn, meidoorn.

In een deel van het natuurgebied wordt verbossing tegengegaan zodat de uitbundige moerasvegetatie die tevoorschijn kwam nadat de vorige eigenaar het hele bos had gerooid, behouden kan blijven. Zo wordt dit unieke biotoop voor kikkers, libellen, salamanders en zeldzamere vogels duurzaam bewaard. Het vraagt wel veel handenarbeid. Lokale scholen komen vaak dat nodige handje helpen bij het beheer. Een poel werd jaren geleden aangelegd en wordt gevoed door een lokale bron.

Afdeling

Land van Oppem wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Land van Oppem

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Land van Oppem' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water