Natuureilandjes van Zaventem
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
1 routes
Blauwe wandeling
Startpunten
Noskoem Boske
Nossegem
België
Zien en doen
Wil je Natuureilandjes van Zaventem verkennen onder begeleiding? Boek dan een afspraak via Bernadette Kinart, [email protected], 0479784680.
Over dit gebied
- Toegankelijkheid
- Beschrijving van het gebied
- Dieren en planten
- Natuurbeheer
- Verder wandelen in de buurt
Toegankelijkheid
Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Honden welkom, aan de leiband.
Start: het startbord van de wandeling staat tegenover de privéparking van Colruyt Nossegem. Dus je kan best parkeren in het verlengde van die straat, aan de overkant van de Leuvensesteenweg.
De bewegwijzerde wandeling is goed doenbaar met een kinderwagen, behalve de kleine stukjes natuurgebied die je kan overslaan. Ze loopt tussen de luchthaven en de spoorlijn Brussel-Leuven. De route wordt veel bewandeld en befietst, vooral op het tweede deel van de wandeling moet je af en toe aan de kant om fietsers door te laten op het redelijk smalle pad. De wandeling loopt dus grotendeels door landbouwgebied, als je een echte natuurwandeling zoekt, kan je beter een andere wandeling kiezen.
Beschrijving van het gebied
In de Natuureilandjes van Zaventem (hoogstamboomgaard 'Rode Beuken', 'Noskoem Boske', schapenweide/hoogstamboomgaard 'Imbroek' en het 'Bombazijnen' bosje) word je getrakteerd op een gevarieerde wandeling langs weiden, landbouw en holle wegen. Wandel ook zeker even door de Bombazijnen. Dat is een hoger gelegen, verwilderde oude boomgaard waar verschillende boomsoorten en struiken zoals sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos en kornoelje aangeplant werden.
Zaventem behoort tot 'het heuvelland van de Brabantse groentestreek'. In het noorden sluit het aan bij de laagvlakte op de overgang tussen de zand- en leemstreek en het leemgebied. De bekkens van de Zenne en de Dijle voeren er het water af.
Langs de Kleine Beek plantte Natuurpunt knotwilgen aan. Het afvalwater van de inwoners en van de industriezone langs de Leuvensesteenweg vervuilt de beek spijtig genoeg nog altijd. Natuurpunt legde in 2014 in het Imbroek een poel aan om amfibieën betere kansen te geven.
In het gebied Imbroek plantten vrijwilligers knotbomen naast de Kleine Beek. Die typische bomen, ook tronken genoemd, kwamen vroeger veel voor in het landschap. Als gevolg van schaalvergroting in de landbouw en het gebrek aan onderhoud verdwenen er veel.
Dieren en planten
De grasvlaktes van de Imbroek- en Rode Beukenboomgaard, elk met een twintigtal hoogstamfruitbomen, worden kortgehouden door Zwartblesschapen. Hier staan onder andere Oogstappel, Clapp's Favourite, Schone van Boskoop en Beurré Hardy. De bloesems zijn onmisbaar voor zowel de bijen, de vlinders als de mens.
Aan de randen van het oude Noskoem Boske beukenbos zie je een verrassend grote diversiteit: berk, zomereik, es, hazelaar, eenstijlige meidoorn, heesters en andere planten. Door nestkasten te plaatsen kan je hier de ransuil, de steenuil en de groene specht waarnemen. Ook de sperwer, de torenvalk en de buizerd komen hier voor.
Natuurbeheer
Natuurontwikkeling en natuurbeheer in een verstedelijkte omgeving is niet eenvoudig. Toch slaagden we er in om, in samenwerking met het gemeentebestuur van Zaventem, vier gebiedjes te beheren waar de natuur volop kan ontwikkelen.
Op verschillende plaatsen, o.a. langs de Kleine Beek en in het Imbroek plantten we knotwilgen aan. In de Bombazijnen, een verwilderde oude boomgaard, plantten we verschillende boomsoorten en struiken, zoals sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos, kornoelje ...
De grasvlaktes met hoogstamfruitbomen worden kortgehouden door Zwartblesschapen. In 2014 werd er in het Imbroek een poel aangelegd om amfibieën betere kansen te geven.
Verder wandelen
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Natuurpunt Fonds
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Natuurpunt Fonds' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief