Sint-Donaaspolder (Zwinstreek)

Provincie West-Vlaanderen

Wandelen in Sint-Donaaspolder (Zwinstreek)

Een wandeling door de Sint-Donaaspolder is een reis door de geschiedenis. Wandel via de Rode Ossenstraat (met start aan de grensparking bij de rotonde in Sint Anna-ter-Muiden) tot aan de landweg met ketting. Die brengt je naar de kijkhut op de voormalige fortsite. Je hebt er een prachtig uitzicht op de kleiputten en op de (vleermuizen)bunkers. Je keert terug naar de Rode Ossenstraat en wandelt verder tot je linksaf de Mostaertdijk inslaat. Tussen juni en september kan je hier een stukje de weide op, tot bij het vlonderpad. Let op want de weide wordt begraasd door koeien. Langs de Mostaertdijk kijk je uit op de vele "laantjes" en waterplassen in de lage weiden. Daar zoeken weidevogels hun voedsel, lopen hazen de poten van hun lijf en is het heerlijk genieten van de natuurgeluiden, maar ook van de stilte. De Mostaertdijk is een doodlopende straat, dus keer je onvermijdelijk terug naar de Rode Ossenstraat en zo naar de parking.

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

  • Geen bewegwijzerde routes aanwezig

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha

Kaart van het gebied

Bereikbaarheid

Afspraakplaats: parking St Annastraat (nabij rotonde aan de grens)

Zien en doen

Wil je Sint-Donaaspolder verkennen onder begeleiding van een ervaren natuurgids? Boek dan een afspraak met de conservator Rudi Vantorre, 0497/430086 of via [email protected]

Dieren en planten

typische weidevogels, eenden, reigers, overwinterende ganzen, stootvogels, hazen, vos, bermplanten, vegetatie van natte weilanden, ...

Over dit gebied

Beschrijving van het gebied

De Sint-Donaaspolder is een weidevogelgebied op het grondgebied van Knokke-Heist (deelgemeente Westkapelle). Deze omgeving heeft een militaire geschiedenis achter de rug. Deze begon in de tachtigjarige oorlog (1568 - 1648) en eindigde als militaire stelling in de eerste en tweede wereldoorlog. Een wandeling door de Sint-Donaaspolder is dus een reis door de geschiedenis: ongeveer iedereen die de laatste paar honderd jaar in de Lage Landen aan de macht geweest is heeft er z'n sporen nagelaten: zowel Spanjaarden als Oostenrijkers, over Nederlanders en Fransen tot de Duitsers.  In 1998 kocht Natuurpunt hier een eerste perceel aan.

Er liggen ook enkele aangekochte stukken grond in Lapscheure, dus behorend tot het grondgebied Damme.

Deze zijn aangeschaft in het kader van 'de Kreken van Lapscheure´ en horen als reservaat bij afdeling Knokke-Heist.

Dieren en planten

Het gebied is zeer in trek als laatste pleisterplaats van kolganzen alvorens deze hun terugtocht naar het noorden aanvatten. Deze polder die aanleunt tegen een vroegere kleiontginning is een broedgebied van o.a. grutto, bruine kiekendief en bergeend. Ook de roerdomp werd er reeds gesignaleerd (niet als broedvogel).

Op een lager gelegen gedeelte vind je o.a. rode waterereprijs en kamgras.
De zuidwestelijke zijde van het gebied wordt begrensd door een haag van meidoorn, sleedoorn en hondsroos, doorgroeid met boksbraam, aangeplant voor de boomkikker.

Tussen de dijken van de oude kleiputten heerst een speciaal microklimaat voor de polder: zeer windstil, en dus een stuk warmer dan de omliggende polder, waardoor het gebied echt een 'refugium' geworden is tussen de monotone akkergebieden.

De oude bunkers in het gebied zijn ingericht als overwinterplaats voor vleermuizen (watervleermuis, baardvleermuis, laatvlieger, grijze grootoorvleermuis) en amfibieën, soorten als kamsalamander, alpenwatersalamander, kleine watersalamander, pad en bruine kikker voelen zich er thuis.

De plantengroei is een typische ruigtekruiden vegetatie, niet veel speciale soorten, maar zij zorgen wel dat hommels, bijen en zweefvliegen volop voedsel vinden.
De poelen zorgen voor de aanwezigheid van eenden en steltlopers, de late winter/vroege lente zorgt voor een massa ganzen.

Natuurbeheer

Het beheer in het gebied beperkt zich tot het in stand houden van de ruigtevegetatie, het bewaren van de bunkers als overwinteringsgebied en het inrichten van (brede) hagen in het kader van het boomkikkeractieplan.

Aanwezige flora en fauna (foto's)via waarnemingen.be

Aanwezige flora en fauna via waarnemingen.be

LIFE

In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over.

 

Afbeelding
logo_life_natura2000.jpg

 

Afdeling

Sint-Donaaspolder (Zwinstreek) wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Sint-Donaaspolder (Zwinstreek)

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Sint-Donaaspolder (Zwinstreek)' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners