Sint-Jansbos

Provincie Oost-Vlaanderen

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha
  • snuitpad

Kaart van het gebied

1 routes

Paarse wandeling

snuitpad
0.76km
Gemiddeld 11 minuten wandeltijd

Startpunten

Sint-Jansbos - Waaibos

Sint-Jansdreef

België

Zien en doen

Wil je graag eens komen helpen werken in het Sint-Jansbos? Neem contact op met conservator Filip Van den Bossche

Over dit gebied

Toegankelijkheid

Het bos is toegankelijk voor publiek. In afwachting van de komst van een fietspad is er een smal pad vrijgemaakt langs de museumspoorlijn, naast de electriciteitscabine (Sint-Jansdreef).

Leuk voor kinderen

Natuurpunt legde een belevingspad aan voor kinderen, met de steun van Leader en Natuurpunt & Partners Meetjesland. Dat pad kreeg de naam ‘Fladderpad’ omdat het Sint-Jansbos een vleermuizenreservaat is. Aan de hand van leuke infoborden op kindermaat kom je meer te weten over het leven van de vleermuis. Natuurlijke speeltuigen maken de beleving van het pad compleet. Het bewegwijzerde pad is 1 kilometer lang. Gelieve het pad te volgen zodat in de andere delen van het bos de rust voor de natuur behouden blijft.

  

Afbeelding
sint-jansbos_fladderpad_2023.jpg

    

 

Download het snuitbord  

 

 
 

 

 

Beschrijving

Ondanks zijn kleine oppervlakte van 3,5 ha maken de vele volwassen bomen het Sint-Jansbos waardevol. Aan de noordkant siert een monumentale beukendreef het gebied. Verder vind je er groepjes Amerikaanse eik, lork en Corsicaanse den, met ondergroei van hulst.

 

Erfgoed en natuur

Langs de spoorweg staan twee kazematten, restanten uit de Eerste Wereldoorlog. De twee bunkers zijn met elkaar verbonden via een loopgracht, die nog deels te zien is. Al vele jaren telt JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) er de vleermuizen, maar door de erbarmelijke toestand van de bunkers dreigde het vleermuizenbestand achteruit te gaan. Als eerste werk sloot Natuurpunt deze bunkers af en maakte ze beter geschikt voor vleermuizen. Jaarlijks worden de vleermuizen geteld en overwinteren hier vier soorten: de baardvleermuis, watervleermuis, grootoor en franjestaart. In de zomer kunnen we laatvlieger en dwergvleermuis toevoegen aan de waargenomen soorten.

 

Beheer

Volgens het beheerplan zal er nog een dunning moeten gebeuren van de Coriscaanse den. Voor de dunning van de Amerikaanse eiken controleren we eerst of er vleermuizen in wonen voordat we overgaan tot dunning. Ook de invasieve exoot Amerikaanse vogelkers wordt verwijderd.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Sint-Jansbos

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Sint-Jansbos' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water