Snoekengracht

Provincie Vlaams-Brabant

Bewonder de duizenden brede orchissen in mei

Ga op zoek naar zangvogels in de lente

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je de Snoekengracht verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak via esther.buysmans@telenet.be

Dieren en planten

De vettige leem die zich in het gebied heeft afgezet zorgt er samen met de kalkrijke kwelzones voor dat zich hier, mede onder invloed van de menselijke activiteiten uit het verleden, een bijzondere plantengemeenschap heeft ontwikkeld. Vooral de brede orchis komt hier massaal voor. Van een viertal exemplaren in 1976 breidde ze massaal uit tot duizenden bloeiende exemplaren. Een aantal zeldzame planten komen zo uit een sprookje: sterrengoudmos en bevertjes of trilgras, een grassoort met trillende aartjes. Ook zeldzame slakken zoals de mosblaashorenslak en de grote regenslak voelen zich hier thuis. Kensoorten zijn verder knolsteenbreek, scherpe boterbloem, moeraszegge, echte koekoeksbloem, kleine ratelaar, gewone waterbies, veldrus enz.

De fauna van het gebied is erg volledig te noemen door onder andere de aanwezigheid van reeën, vossen, steenmarters, bunzingen enz. Meer dan 185 vlindersoorten werden in het gebied op naam gebracht.

Over dit gebied

De Snoekengracht ligt in Vertrijk. De naam "Snoekengracht" komt van de gracht die er bij een bron ontspringt en die vroeger een bekende paaiplaats was voor snoeken. Gelegen in de vallei van de Velpe herbergt De Snoekengracht een grote verscheidenheid aan soorten op een relatief kleine oppervlakte. Talrijke kwelzones, gevoed vanuit de watervoerende laag van het Brusseliaan, zorgen voor een permanent hoge waterstand.

De menselijke invloed is in dit gebied goed te merken. Zo bestaat het in de eerste plaats uit kleine percelen natte hooilanden maar ook uit elzenbroekbos, ruigten, loofbos, houtwallen, oeverwallen en bermen. Het zijn allemaal elementen die de biodiversiteit van het gebied vergroten.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Snoekengracht

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Snoekengracht' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water