Tussen Wamp en Neten

Provincie Antwerpen

Wandelen in Tussen Wamp en Neten

Tussen Wamp en Neten bestaat uit zes deelgebieden (Rode Del, Hooyput, Arendonkse Watering, Graaf, Goorbossen, Goorneetje) op de noordoostelijke rand van het stroombekken van de Kleine Nete. Het kanaal Dessel-Schoten is dwars op de stroomrichting van de neetjes gegraven. Water speelt dan ook een hoofdrol in allerlei vormen: moeras, (vis)vijver, ex-zandwinput, kwelgebied, vloeiweide, beek, broekbos …

  • Hele jaar vrij toegankelijk op de paden. 
  • Laarzen aanbevolen bij regenweer.
  • In de Goorbossen is er een wandeling van 2,8 km. Via knooppunten 121-21-20-119-121 van wandelnetwerk Kempense Heuvelrug. Start aan parking De Graaf, gemeentelijke visvijver, Goorbossen.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

Ontvang de kaart en de route

Ben je nog geen lid van Natuurpunt?

Word lid van Natuurpunt

En geniet van tal van voordelen.

Ga door zonder lidmaatschap

Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.

1 routes

Hooyput wandeling

wandelpad
1.44km
Gemiddeld 22 minuten wandeltijd

Startpunten

Hooyput

Moerenstraat 83
Arendonk
België

Zien en doen

Wil je Tussen Wamp en Neten verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids?
Maak dan een afspraak met Danny (014-37 22 50 of 0478/56 19 32) 

Over dit gebied

In de Rode Del liggen visvijvers. Op het drogere gedeelte zal heideherstel leefgebied creëren voor de gladde slang.

In de Hooyput zijn beemden ontstaan door ontwatering via de Biezenloop. Door kweldruk waren dit interessante gebieden voor hooiproductie. Daarnaast komt ook droge en vochtige heide voor en venig berkenbroek.

In de Arendonkse Watering zijn rond 1850 vloeiweiden aangelegd. Het mineraalrijke kanaalwater moest de arme zandbodem omvormen tot vette landbouwgrond. Dat viel nogal tegen: al in 1863 ging de maatschappij over kop en de percelen werden bebost, maar staan nog steeds onder invloed van het kanaalwater.

’t Goorneetje ligt op de samenvloeiing van twee bovenlopen van de Kleine Nete. Het is dan ook een bijzonder drassig gebied dat deels ontwikkelt tot elzenbroekbos, deels tot bloemrijke ruigte en deels tot beemd.

In de Goorbossen is voor de aanleg van de E34 een zandwinput van 12 ha gegraven. Deze zou als nabestemming recreatie krijgen. Het ‘Retiese Zilvermeer’ is er echter nooit gekomen: de vijver werd vergeten en Moeder Natuur kon er haar gangen gaan. Op de droogvallende oever toverde zij een schitterende oeverkruidvegetatie tevoorschijn met alles erop en eraan. Op het strand drapeerde zij een mooie overgang van vochtige naar droge heide.

De Graaf heeft een bijzondere geschiedenis. In 1853 werd het Reties Goor opgekocht door het Koningshuis, in de persoon van prins Filips, Graaf van Vlaanderen. Het gebied werd volledig opgeplant met mast. 100 jaar later werd ‘De Graaf’ verkocht aan plaatselijke boeren en omgezet in weiland. Hij groeide uit tot een hotspot voor weidevogels.

Wat doet Natuurpunt

  • In de Rode Del worden verlaten vijvers hersteld en dennenbossen omgevormd tot heide en loofbossen.
  • De Hooyput is een topgebied voor schrale graslanden. De natte hooilanden worden jaarlijks gemaaid. Het berkenbroek wordt begraasd door pony’s.
  • In de Arendonkse Watering is aan een waterplas die gegraven is als zandwinput voor de aanleg van de E34, een oeverzwaluwenwand aangelegd.
  • In de Goorbossen vereist de heide op de oever van de zandwinput dat regelmatig hout gekapt, heide gemaaid en pijpestrootje geplagd wordt. Een ven werd hersteld. De Kempense beemden ’t Plasneetje en Doutele Velden worden jaarlijks gemaaid. Op beide percelen werd een amfibiënpoel aangelegd.
  • De hooilanden in de Graaf en ’t Goorneetje worden één of tweemaal per jaar gemaaid.

Afdeling

Tussen Wamp en Neten wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water