De mooiste kleine heidegebieden

Icon
Icoon - natuurgebied

Heide is een meerwaarde

voor bos en dier

In Vlaanderen is 95% van onze heidegebieden verloren gegaan. Er blijven slechts een paar snippers over. Die zijn levensbelangrijk als stapstenen voor de soorten die afhankelijk zijn van de heide. En ze zijn ook een meerwaarde voor het bos errond want een gezond bos bevat zo’n 10% open plekken. De bosranden, waar meer licht binnenvalt, barsten van het leven. En ook voor de bezoekers is de afwisseling tussen bos en open plekken heel aangenaam.

Waarom zet Natuurpunt zo hard in op heideherstel?

Provincie Antwerpen

Dertieneikenheide

De heide op Mispeldonk in Bonheiden is erg geliefd. Ze ligt letterlijk aan de achterdeur van het Imelda-ziekenhuis. Natuurpunt herstelde de kleine heide waardoor er nu heel wat solitaire bijen zitten. Het is in korte tijd een van de rijkste bijengebieden van Vlaanderen geworden, er zitten meer soorten dan in heel de Kalmthoutse heide. De bodem is in Bonheiden iets rijker dan in de Kempen en trekt daarom bijen aan. 

Lovenhoek

In het versnipperde Vlaanderen vormt Lovenhoek in Vorselaar een kostbare brok aaneengesloten en erg gevarieerde natuur. De groene uitgestrektheid én de variatie aan landschappen maken van een wandeling door Lovenhoek een bijzondere ervaring. Je stapt hier door droge naald - en vochtige oude loofbossen, langs open heideterreinen en bloemrijke ruigtes en over historische kerkenpaden.

Bruggeneindse Goren

De Bruggeneindse Goren is een piepklein restant van de eens 1.000 ha grote Goorheide in Heist-op-den-berg. Het is een echt relictgebied met een enorme schat aan genetisch materiaal. Al het nog resterende genetisch materiaal van de oude Goorheyde ligt opgeslagen in dit kleine reservaatje. Een unicum waar we zeer zorgzaam mee moeten omgaan.

Provincie Limburg

Venusberg

De Venusberg in Lummen ligt in de Vallei van de Zwarte beek. Het is een droge heuveltop met heide en bossen. Vanop het uitkijkpunt, het sterrrenplekje, kijk je recht de prachtige Vallei van de Zwarte Beek in.

Heihuiskens

De Heihuiskens, in Peer, is een deel van de Dommelvallei. Natuurpunt werkt hier hard om de overgebleven heidegebieden ecologisch met elkaar te verbinden. Zo kregen heidesoorten zoals boomleeuwerik, boompieper, kleine parelmoervlinder en blauwvleugelsprinkhaan hun biotoop weer terug.

Provincie Oost-Vlaanderen

Maldegemveld

Het Maldegemveld in Maldegem vormt een lappendeken van paarse heidevlekjes en eiken-berkenbossen. De open stukken bestaan uit een combinatie van droge en natte heide. Gewone dophei en zonnedauw domineren op de nattere delen, terwijl struikhei de hoger gelegen gronden bedekt.

Provincie West-Vlaanderen

Doeveren

Wat Doeveren in Oostkamp zo uniek maakt, zijn zijn kleine heidegebiedjes met soorten die erg verschillen van de Kempense heide. Doeveren en omstreken was vroeger één groot heidegebied, maar bestaat nu grotendeels uit bossen.

Schobbejakshoogte

Schobbejakshoogte in Brugge vormt een van de toppers in Vlaanderen voor Noord-Atlantische heide. In het gebied Schobbejakshoogte gaat heide hand in hand met landduinen, die voor Vlaanderen vrij zeldzaam zijn.

Provincie Vlaams-Brabant

Pommelsven

Samen met de Kruisheide blijft Pommelsven in Keerbergen over als klein restant van een groot heidegebied dat zich in de achttiende eeuw uitstrekte van Bonheiden over Rijmenam en Keerbergen tot Tremelo. Ze zijn van uitzonderlijk grote waarde omdat ze de laatste getuigen zijn van de oorspronkelijke en typische heidefauna en -flora.

Molenheide

Vroeger lag er een uitgestrekte heide in Langdorp, tussen het Hageland en de Zuiderkempen. De stuifduinen en de schrale zandgronden werden beplant met dennen, waardoor er van het open heidelandschap bijna niets overbleef. Ondertussen is de Molenheide weer hersteld en draait de Heimolen weer op volle toeren.

Waarom vormt Natuurpunt soms bos om naar heide?

Omdat dit kwetsbare natuurtype enorm onder druk staat. In Vlaanderen ging 95% van onze heidegebieden verloren, en blijven slechts een paar snippers over. Nochtans is 13% van onze planten en dieren er afhankelijk van. Daarom probeert Natuurpunt dit natuurtype, dat vooral voorkomt in West-Europa en op wereldschaal bijzonder is, te herstellen.

Lees meer over heideherstel