Paddenstoelenfamilie Aardsterren

Afbeelding
Gekraagde aardster - Luc Meert
Luc Meert

Aardsterren

Aardsterren (Geastrum, Myriostoma, Astraeus) zijn opruimers waarbij de sporen binnen in een bolvormig vruchtlichaam zitten (buikzwammen). Bij rijpheid springt de buitenlaag van dat vruchtlichaam open en buigen de slippen zich stervormig.  De binnenlaag met de sporenmassa zit in het midden van de ster en opent zich bovenaan via een klein gaatje waardoor de sporen naar buiten komen.

Hoe herken je een aardster?

In Vlaanderen zijn er momenteel 17 soorten aardsterren gekend. De meest voorkomende en vrij gemakkelijk herkenbare aardster is gekraagde aardster. Deze soort houdt van voedselrijke standplaatsen en is vaak te vinden op wat ruigere hoeken in de tuin en/of hopen bijeengeharkte bladeren. Deze stevige aardster kan je herkennen aan de vlezige slippen (vaak met cirkelvormige barsten) en de opstaande kraag rond een perkamentachtig bolletje met een gewimperde opening. 

Voor determinatie is de opening van het bolletje een belangrijk kenmerk. Er is één aardster die de sporen loslaat via verschillende gaatjes. Deze kreeg dan ook de passende naam Peperbus.

Bij het Weerhuisje is de opening van het bolletje onregelmatig van vorm.

Bij het merendeel van de soorten is de mondzone gewimperd: Gekraagde aardster, Gewimperde aardster, Kleine aardster, Tepelaardster, Bloemaardster …. Een aantal soorten heeft een gevoord-geplooide mondzone: Baretaardster, Heideaardster, Grote aardster, ….

Een andere belangrijke eigenschap van het bolletje is een ruw of glad oppervlak. Zo komt de Ruwe aardster aan haar naam.

Ook een belangrijk kenmerk is of het bolletje gesteeld is of ongesteeld:

  • ongesteeld bolletje: Gekraagde aardster, Gewimperde aardster, Bloemaardster, Tepelaardster, Weerhuisje, …
  • gesteeld bolletje:  Roze aardster, Heideaardster, Ruwe aardster, Baretaardster, Grote aardster

Aardsterren met een bolletje op een steel hebben aan de onderkant van het bolletje bij de overgang naar de steel vaak een uitzakking (apofyse) die kenmerkend gevormd is. Zo heeft de grote aardster regelmatige plooitjes of groefjes in die uitzakking, Bij de baretaardster heeft ze een scherp randje. Bij andere soorten (forse aardster, kleine aardster, grote vierslippige aardster, …) is die uitzakking dan weer afgerond.

Ook de onderkant van de slippen geeft belangrijke informatie: vastgegroeide aarde aan de onderkant van de slippen is een opvallend kenmerk voor Kleine aardster, Forse aardster, Ruwe aardster en Baretaardster.

De gekraagde aardster heeft een litteken  aan de onderkant van de slippen waar de aardster vroeger vasthing aan de zwamvlok.

De vierslippige aardster en de grote vierslippige aardster blijven met de punt van hun slippen vasthangen aan de zwamvlok die in de bodem als een nestvormig kommetje achterblijft. Daarom worden deze soorten nestaardsterren genoemd.

Er zijn een paar soorten die bij droogte hun slippen terug sluiten en bij nat weer openen (hygroscopie): Bloemaardster, Tepelaardster en Weerhuisje.

Welke kenmerken zijn belangrijk om aardsterren te herkennen?

  • De vorm van de opening van het bolletje en het hof daarrond (gewimperd of geplooid-gevoord)
  • Is het bolletje ongesteeld of gesteeld?
  • Is het bolletje glad of ruw?  
  • Hangt er vastgegroeide aarde aan de onderkant van de slippen? Is er een litteken aanwezig?
  • De vorm van de slippen en de reactie van de slippenkrans op uitdroging.
  • De vorm van de uitzakking onderaan het bolletje (apophyse).

Een aantal van deze kenmerken (gesteeld of ongesteeld bolletje, vorm van apofyse) zijn bij verse exemplaren niet te zien. Daarom is het belangrijk om ook oudere exemplaren goed te bekijken als die voorhanden zijn. Je kan eventueel ook een exemplaar meenemen om in gedroogde toestand de kenmerken beter te bestuderen.

Afbeelding
Bloemaardster - Jos Van Roy
Jos Van Roy

Waar kan je aardsterren vinden?

Aardsterren zijn saprofyten. De meest voorkomende Gekraagde aardster is te vinden op voedselrijke plekken zoals tussen brandnetels en op een hoop bijeengeharkte bladeren. De Gewimperde aardster wordt vooral in naaldbossen bij Fijnspar en den gevonden. Andere aardsterren worden in het binnenland voornamelijk onder oude coniferen en in holle wegen aangetroffen.

Groeiplaatsen die interessant zijn voor één soort zijn vaak ook goed voor andere soorten. Andere soorten verschijnen vaak niet op hetzelfde moment. Het loont de moeite om gekende groeiplaatsen regelmatig eens terug te bezoeken.

De grootste diversiteit aan aardsterren vind je aan de kust omdat de meeste aardsterren kalkrijke bodems verkiezen. 

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De vruchtlichamen van aardsterren blijven vaak 6 maanden herkenbaar. Ze drogen vaak gemakkelijk op en worden niet geconsumeerd door dieren.  
  • Wanneer het bolvormige lichaam van de aardster wordt verstoord (door een dier, een twijg, bladeren of regendruppels) verhoogt de druk binnenin zodat miljoenen sporen met hoge snelheid naar buiten worden geslingerd.
  • In 2014 werd nog een nieuwe soort aardster voor België gevonden 

Soorten herkennen in een vingerknip

Installeer de gratis app ObsIdentify op je telefoon (beschikbaar voor iPhone en Android), en ontdek op basis van een foto welke soorten je tegenkomt in de natuur!

  • Ontdek onmiddellijk op basis van een foto welke soorten je tegenkomt
  • Maak leuke lijstjes aan van je waarnemingen in de natuur
  • Neem deel aan challenges, telprojecten van Natuurpunt en daag je vrienden of familie uit

Natuurherkenner in je broekzak