Melkzwammen
Melkzwammen zijn symbionten waarbij de plaatjes bij kneuzing een wit sap laten druppelen waarin de sporen zitten. Melkzwammen hebben net als russula’s broos vlees dat breekt als krijt. De meeste melkzwammen zijn minder opvallend gekleurd, met tinten van wit, oranje, rood tot bruin.
Veel melkzwammen zijn gastheerspecifiek en groeien slechts bij één boomsoort. Voor de Rimpelende melkzwam maakt het niet uit, deze soort vind je zowel bij loof- als naaldbomen
Hoe herken je een melkzwam?
- Een steel en een hoed met plaatjes onder.
- Alle melkzwammen hebben breekbaar vruchtvlees, bestaande uit ronde cellen waardoor de paddenstoel brokkelt en breekt als krijt.
- De hoedkleur varieert van wit, grijze, groenig, zwart, oranje, rood tot bruin.
- De lengte van de steel varieert van 1 tot 8 cm.
- De diameter van de hoed varieert van 1 tot 25 cm.
- De kleur van de plaatjes kan wit, bleekgeel, oranje tot roze zijn.
Waar kan je melkzwammen vinden?
Melkzwammen zijn symbionten, je vindt ze dus steeds in nabijheid van bomen. Bij welke bomen en op welke bodems hangt af van de soort. Sommige soorten groeien zowel bij loof- als naaldbomen (bijv. Rimpelende melkzwam), maar er zijn ook kieskeurige soorten met een beperkte boomkeuze zoals Peenrode melkzwam (bij Fijnspar) en Haagbeukmelkzwam (bij Haagbeuk). Er zijn soorten van voedselarme bodems zoals Zwavelmelkzwam, soorten die graag wat natter staan zoals Groenige elzenmelkzwam en soorten van kalkrijke bodems zoals Vissige melkzwam.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief