Hang nestkastjes op

Icon
Icoon_Groot - Woonplaats

Iedereen is thuis in je tuin

Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. Broeden doen ze in een zelfgebouwd nestje of een kant-en-klare nestkast die jij voor hen voorziet. Ook vlinders, bijen en zoogdieren (be)zoeken en bewonen graag nestkastjes!

Nestkastjes voor tuinvogels

Waar en hoe hang je een nestkast voor vogels op?

Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. En dat kan je ze geven. Een goed gekozen nestkast wordt de vaste stek voor koolmees of ringmus. Al volstaat een nestkast alleen niet om een vogelgezin gelukkig te maken.

Hoe ga je te werk?

Je kan de nestkastjes het hele jaar door laten hangen in je tuin. Sommige vogels brengen er graag de winter in door. Wil je ze toch weghalen voor de winter, wacht dan tot in september, en hang ze terug vanaf begin februari.

  1. Haal in het voorjaar oud nestmateriaal uit het vogelnestkastje 
  2. Maak je nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten.
  3. Hang je nestkastje op een leuk plekje met een open aanvliegroute. Hou de aanvliegroute naar de kast vrij. Er mogen geen takken of bladeren net voor de vliegopening hangen. Halfopen kasten plaats je best wel in begroeiing. 
  4. Bied het nestkastje leeg aan, maar voorzie in je tuin nestmateriaal waarmee de vogels aan de slag kunnen om zelf hun nestje te bouwen. Dat doen ze met dood hout (takjes en twijgjes) en bladafval, maar ze gebruiken ook katten- en hondenhaar, pluisjes, wol, stro, veren … Experimenteer zeker met het aanbod. Het is leuk om te zien met welke materialen de vogels door je tuin vliegen om hun nest te maken.

Wanneer komen de eerste vogels in mijn nestkast?

Vogels moeten vaak een tijdje wennen aan een nieuw nestkastje. Je kan de nestkast het ganse jaar laten hangen. De vogels hebben dan alle tijd om de nestkast te ontdekken, ook buiten het broedseizoen. Bovendien kunnen de koolmees, de pimpelmees en zelfs de grote bonte specht er in de koude winternachten in slapen.

Heb je het eerste jaar nog geen bezoekers, laat het kastje dan rustig hangen, wie weet heb je volgend jaar meer geluk.

Broedende vogels zijn gevoelig voor verstoring, hang de nestkast daarom op een rustige plek. Laat moedervogel en de jongen met rust; kijk niet te vroeg en te vaak in het nestkastje. Ook katten zijn nieuwsgierig naar het vogelnest. Hou ze op een veilige afstand.

Nestkastjes maken

Nestkasten heb je in alle soorten en maten en daar is een reden voor; ze zijn op maat gemaakt voor elke vogelsoort. Kijk goed welke vogels je tuin bezoeken en koop of maak een nestkast op maat.

Nestkast voor mezen en mussen

  • 25 x 12 x 12 cm
  • De ideale ophanghoogte is 2 à 3 meter
  • Diameter invliegopening: Pimpelmees: 2,8 cm / Koolmees & ringmus: 3,2 cm / Huismus: 3,5 cm

Nestkast voor roodborst en winterkoning

  • 16x18x 12cm + opstapje van 5 cm
  • De ideale ophanghoogte is 0 à 2 meter
  • Halfopen invliegopening

Maak zelf een nestkast

Afbeelding
Download je bouwplan - maak je eigen nestkast
Natuurpunt

Zelf een nestkast maken is helemaal niet moeilijk. Dit bouwplan geeft je praktische tips om aan de slag te gaan:

  • Leer je eigen nestkast maken.
  • Bepaal de juiste invliegopening en ophangplek voor je nestkast.
  • Krijg tips om je nestkast schoon te maken.

Vraag je bouwplan aan 

Nestkast kopen

Koop je een nestkast in de handel, zorg er dan voor dat de hoogte groot genoeg is voor een klassieke kast voor mezen of mussen (zeker een 16 tot 20-tal cm van invliegopening tot bodem). Dit geldt niet voor halfopen kasten maar die moet je op een beschut plekje hangen waar ekster en kat niet goed bij kunnen.

Bekijk het aanbod van nestkasten in de Natuurpunt Winkel.

Afbeelding
Koop je nestkasten in de Natuurpunt Winkel
Natuurpunt

Nestkast voor trekvogels

Heb je meerdere nestkasten, dan kan je er eentje pas later in het voorjaar ophangen. De gekraagde roodstaart en de bonte vliegenvanger broeden ook in nestkasten maar komen pas vanaf april uit hun overwinteringsgebieden in Afrika. Kool- en pimpelmezen nemen snel de kasten in dus als je er één pas in april hangt maken de verre reizigers meer kans om ook in jouw tuin een plaatsje te vinden.

Afbeelding
Natuurpunt Winkel - Nestkast vlinders - Insectenhotel
Natuurpunt Winkel

Hang een bijenhotel

Driehonderd van de 350 bijensoorten in ons land zijn solitair. Ze wonen in holletjes en die vinden ze steeds minder, maar daar kunnen we iets aan doen.

Neem een blokje hard hout en boor er een gaatje in van 2 tot 9 mm breed en 10 cm diep. Een bundeltje riet of bamboe werkt ook. Of koop een kant en klaar bijenhotel in de Natuurpunt Winkel.

Afbeelding
Vleermuiskast - Natuurpunt Winkel
Natuurpunt Winkel

Nestkastjes voor vlinders

Ook voor vlinders kan je een nestkastje hangen in je tuin. Door de verticale sleuven van vlinderkasten kunnen vlinders een ongestoord rustplekje opzoeken voor de nacht en voor de winter. In praktijk blijkt dat voornamelijk spinnen en allerhande kleine insectjes de weg naar de vlinderkasten vinden, en dat je er zelden een vlinder in ziet. Laat je echter niet ontmoedigen!

 
Afbeelding
Natuurpunt Winkel - Bijenhotel - Insectenhotel
Natuurpunt Winkel

Slaapplek voor vleermuizen

Ook vleermuizen zijn gebaat bij een nestkast. Hoewel je maar weinig in contact komt met vleermuizen, kan je ze toch helpen in je tuin. In ruil maken de luchtacrobaten jacht op de insecten in je buurt.

  • Laat slapende vleermuizen met rust. Vleermuizen zijn onschadelijk en kolonies in huizen veroorzaken over het algemeen weinig overlast.
  • Vermijd om de vleermuis met de blote handen vast te nemen. Vleermuizen zijn zelden uit zichzelf agressief, zelfs als ze in het nauw worden gedreven. Ze zullen nooit aanvallen, maar kunnen wel bijten uit zelfverdediging als ze vastgenomen worden.
  • Vleermuizen verstoren, vangen, doden of hun verblijfplaats vernietigen of onbereikbaar maken is bij wet verboden.
  • Heb je vragen over vleermuizen? Bel 1700.
Afbeelding
Gratis gids voor tuin vol leven
NP

Gratis gids voor een tuin vol leven

Een leuke gids boordevol praktische en haalbare tips om je tuin om te toveren tot een mini natuurgebied waar het voor heel veel dieren en voor jezelf heerlijk vertoeven is.

Vraag je Tuingids aan

Tip van Joeri

Joeri Cortens van Natuurpunt legt in Wild Van Dieren uit hoe je snel en eenvoudig een twijgeman maakt, een overwinterings- en nestplaats voor insecten. Voor grote constructies maak je best eest een geraamte, voor kleinere kan je gewoon beginnen vlechten.