Laat paddenstoelen toe in je tuin

Icon
Icoon - natuurgebied

Waar paddenstoelen goed voor zijn

Paddenstoelen zijn intrigerende en nuttige verschijningen. Ze ruimen je tuin op en zorgen op hun eigen manier voor de natuur. Niet iedereen wil hen kwijt. Wat kan jij doen voor meer paddenstoelen in je tuin?

Afbeelding
Vliegenzwam op mos - Shutterstock
NP

Waarom zijn paddenstoelen nuttig?

Het hele jaar door groeien er paddenstoelen, maar de topperiode is de herfst. Paddenstoelen zijn vruchten van schimmels die je tuin opruimen.

 • Schimmels verteren tuinafval en brengen die als meststof de bodem in.
 • Schimmels kunnen ook de groei van bomen bevorderen door in symbiose samen te leven.
 • En ze kunnen ook eetbaar zijn, denk maar aan champignons of schimmelkaas. Maar opgelet met paddenstoelen, er zijn zo veel soorten, dat het (zelfs voor experts) moeilijk is om uit te maken welke eetbaar zijn. Als je paddenstoelen wil eten, koop ze in de winkel.
   
Icon
Icoon - Paddenstoel

5 tips voor meer paddenstoelen in je tuin

 1. Laat bomen staan, ook al worden ze oud en sterven ze af. Als een boom toch afgezaagd wordt, laat de stronk dan staan en laat de ondergrondse delen ongemoeid. Ook grote omgevallen stammen mag je laten liggen, ze zijn een bron voor opruimende paddenstoelen, die zeldzaam zijn geworden.
   
 2. Plant een nieuwe boom voor elke gekapte boom. Plant bij voorkeur bomen die in symbiose leven met zwammen: eik, beuk, berk, hazelaar of linde.
   
 3. Bemest of ontmos je gazon niet. Het enige wat je wel moet doen, is minstens twee maal per jaar maaien en het maaisel goed afvoeren.
   
 4. Op een houtsnipperpad, kunnen massa’s paddenstoelen verschijnen, maar zorg ervoor dat je ze niet tussen bomen legt, want dat is nadelig voor de zwammen die in symbiose leven met die bomen.
   
 5. Verwijderen van bladstrooisel onder alleenstaande bomen of kleine boomgroepen, bevordert de groei van symbionten.
Afbeelding
Gratis gids voor tuin vol leven
NP

Gratis gids voor een tuin vol leven

Een leuke gids boordevol praktische en haalbare tips om je tuin om te toveren tot een mini natuurgebied waar het voor heel veel dieren en voor jezelf heerlijk vertoeven is.

Vraag je Tuingids aan

Hoe groeien paddenstoelen?

Het bijzondere aan paddenstoelen is dat een groot deel van het organisme verstopt zit; de zwamvlok is een netwerk van erg fijne draadjes dat onder de grond verborgen zit. De zwamvlok is het hele jaar aanwezig en af en toe, als het vochtig genoeg is en de tijd rijp is -meestal in het najaar- ontspruit de vrucht uit de zwamvlok. Dan verschijnt de paddenstoel in je tuin of het bos.

Om zich voort te planten en nieuwe zwamvlokken te doen ontstaan, produceert een paddenstoel minuscule sporen. Wanneer verschillende sporen op een geschikte plaats samenvallen, kan hieruit een zwamdraadje ontstaan: het begin van een nieuwe zwamvlok.

Icon
Icoon - Wist je dat

3 soorten paddenstoelen

Paddenstoelen zijn erg belangrijke schakels in het ecosysteem. Grosso modo kunnen we paddenstoelen indelen in drie ecologische groepen: de saprofyten of opruimers, de symbionten of boombegeleiders en de parasieten.

 • De grootste groep zijn de saprofyten of opruimers, zij verteren bladafval en dood hout en zorgen ervoor dat de aarde niet bedekt geraakt met een kilometersdikke strooisellaag. Uiteraard is dit een erg traag proces.
  > Naar de saprofyten of opruimers
 • De symbionten of boombegeleiders die in symbiose leven met een bepaalde boom. Vele symbionten zijn zeldzaam geworden. Deze paddenstoelen zijn erg gevoelig voor processen als verzuring, stikstofdepositie en verdroging. Voor hen is het belangrijk dat de strooisellaag niet té dik wordt.
  > Naar de symbionten of boombegeleiders
 • De parasieten zijn paddenstoelen die op een levend organisme groeien en die de gastheer aantasten. Parasieten zijn weinig geliefd, maar vervullen toch een nuttige rol in de natuur. Gezonde bomen zijn sterk genoeg om weerstand te bieden aan parasieten, uiteindelijk worden enkel zieke en verzwakte bomen geveld door parasieten. Zo blijven enkel de gezonde bomen over in het bos en wordt er plaats gemaakt voor jonge en gezonde exemplaren.
  > Naar de parasieten

Paddenstoelen in je mailbox

Paddenstoelen zijn een intrigerende wereld op zich. Wil je meer weten over soorten, vondsten, publicaties, projecten, werkgroepen en hun excursies ... abonneer je dan op de tweemaandelijkse paddenstoelennieuwsbrief via www.natuurpunt.be/nieuwsbrieven