Vliegen met drones in natuurgebieden

Regelgeving

Vanaf 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor het vliegen met drones. Deze regels gelden in alle landen van de Europese Unie (EU), dus ook in België. De regels gelden voor iedereen die met een drone vliegt. Het grootste verschil tussen de nieuwe en oude regels is dat de tweedeling tussen recreatief vliegen en professioneel vliegen verdwijnt. De focus ligt niet meer op de status van de dronevlieger, maar op het risico van de dronevlucht. Ook moet iedereen verplicht geregistreerd zijn en een kennistest doen.

In de nieuwe regels wordt onderscheid gemaakt tussen dronevluchten in drie risiconiveaus (categorie Open, Specifiek, Gecertificeerd). Voor elk risiconiveau gelden een aantal algemene regels. Hoe zwaarder de drone en hoe meer risico een vlucht heeft, hoe meer extra regels er gelden voor zowel de dronevlieger als de drone.

Verder geldt nog steeds: dronevliegers moeten zich altijd aan de algemene wet- en regelgeving houden, zoals niet vliegen boven menigten, zichtlijnen, hoogte en afstand. Verder mag er niet gevlogen worden in de no-fly-zones rondom vliegvelden en de gebieden die om andere redenen zijn afgesloten. 

Natuurdecreet

Volgens het Natuurdecreet is het verboden om op geringe hoogte boven natuurreservaten te vliegen (art. 35 § 2 - 12°). Dit verbod is ingesteld om verstoring van vogels en andere fauna te vermijden. Voor wetenschappelijk onderzoek en monitoring kan er met een ontheffing gewerkt worden, maar dit kan moet goed afgewogen worden aangezien recente studies aantonen dat de impact niet te onderschatten is. 

Afbeelding
luchtfoto_uitkerkse_polder_copyright_misjel_decleer_0
Misjel Decleer

Met je drone vliegen boven natuurgebieden van Natuurpunt?

Als je met een drone wil vliegen in natuurgebieden van Natuurpunt, dien je altijd contact op te nemen met de lokale afdeling of conservator die het gebied beheert. Afhankelijk van de situatie, de periode van het jaar en het doel van de vlucht kunnen zij al dan niet toestemming geven om drones toe te laten in het gebied.

Het is belangrijk om daarnaast ook nog steeds de toegankelijkheidsregels in acht te nemen: als je van de paden afwijkt om je drone te gaan halen bega je een overtreding. Vergeet ook niet om rekening te houden met andere bezoekers, zowel wat de privacywetgeving betreft als het verstoren van de natuurbeleving van anderen. 

Voor vragen neem contact met het lokale afdeling.

Studies over de impact van Drones op fauna

Neem contact op met je consulent handhaving: [email protected]