Afbeelding
Wolf Fencing Team
Diemer Vercayie

1000 veehouders schakelen hulp van Wolf Fencing Team in

8 mrt 2023
Categorieën
Natuurbericht
Landbouw
Zoogdieren

Sinds de start in 2019 namen bijna 1000 veehouders contact op met het Wolf Fencing Team om hun hun omheining wolfwerend te maken. In het risicogebied gaat het reeds over de helft van het officieel gekende aantal schapenhouders. Dat is bijzonder veel op korte tijd, zelfs naar internationale maatstaven. De enorme toevloed van aanvragen stelt het Team voor een grote uitdaging en voor wachttijden bij veehouders, maar dankzij de provincie Limburg en de Vlaamse overheid wordt het team uitgebreid en de wachttijden sterk ingekort. 

Helft schapenhouders nam al stappen

Afgelopen jaar riepen 160 schapenhouders de hulp in van het Wolf Fencing Team. Een daling van 25% in vergelijking met het jaar voordien, maar nog steeds een enorm aantal. In totaal zetten al 446 schapenhouders die stap. Dat is de helft van het officieel aantal geregistreerde schapenhouders in het risicogebied. Kanttekening: hoewel de registratie van schapen verplicht is, gebeurt dat in de praktijk niet altijd en zijn er dus meer schapenhouders dan de officiële cijfers doen vermoeden. 

De massale toepassing van wolfwerende omheining bij schapen is niet alleen een snelle maar ook een noodzakelijke evolutie. Schapenhouders beschermen zo niet enkel hun eigen schapen, maar helpen ook andere schapenhouders. Hoe meer schapen beschermd zijn, hoe kleiner de kans dat wolven zich op schapen specialiseren.

Opvallend veel paardeneigenaars

Een andere in het oog springende evolutie is het aantal paardeneigenaars dat contact opneemt met het Wolf Fencing Team. Met 27% van de aanvragen in 2020, 56% in 2021 en 65% in 2022 zijn hun aanvragen fors toegenomen. In 2022 kwamen er 305 aanvragen van paardeneigenaars toe bij WFTB. Het totaal over de jaren heen komt zo op 576. De stijging kwam er nadat de eerste pony’s gedood werden door wolven in september 2021. 


Afbeelding

Paardenhouders maken geen afweging tussen schadevergoeding en preventie, want de emotionele schade van het verlies is niet te vergoeden. Zij willen schade absoluut vermijden. Daarnaast is het subsidiereglement geleidelijk aan uitgebreid. Sinds februari 2022 kunnen paardeneigenaars subsidies krijgen om de omheiningen van pony’s en ezels wolfwerend te maken. En sinds 1 juni 2022 is een ‘schutkring’ van kracht, een kernregio waarbinnen ook eigenaars van grote paarden beroep kunnen doen op subsidies om hun omheiningen wolfwerend te maken. 

61% van de dossiers afgerond

Het Wolf Fencing Team behandelt het fors toegenomen aantal aanvragen zo snel mogelijk. 589 veehouders (61%) zijn al geholpen en hebben geen hulp van het Team meer nodig. De overige 378 wachten nu op bijkomende hulp, maar ze kregen wel al advies via e-mail met antwoorden op specifieke vragen en een brochure en instructievideo’s om zelf aan de slag te gaan. Voor sommige veehouders is dat voldoende, maar velen wensen ook een adviesbezoek ter plaatse, want met alle verschillende types omheiningen en specifieke lokale omstandigheden is het niet vanzelfsprekend om te weten hoe je ze wolfwerend maakt. 


Afbeelding
Wolf Fencing Team aan het werk

De fulltime preventieadviseur van het team heeft er meer dan een voltijdse job aan en legde vorig jaar 166 adviesbezoeken af, wat het totaal aantal sinds de start op 353 brengt. Na het adviesbezoek gaan veel veehouders zelf aan de slag, maar de vrijwilligersteams van het Wolf Fencing Team hielpen in 2022 ook bij 34 veehouders om de aanpassingswerken uit te voeren. Dat is bijna drie keer meer dan in het coronajaar 2021 en bijna één aanpassing per week. 

Twee extra preventieadviseurs

Sinds de exponentiële toename van het aantal aanvragen in september 2021 is er een lange wachttijd van meer dan een jaar voor adviesbezoeken. Dat is te lang en frustrerend voor veehouders die ongerust zijn over de veiligheid van hun dieren. Capaciteitsuitbreiding was dringend nodig. Dankzij de provincie Limburg kon sinds december 2022 een bijkomende preventieadviseur aan het werk die intussen volledig opgeleid en zelfstandig aan het werk is. Ook de Vlaamse overheid heeft nu extra steun toegezegd om vanaf april 2023 een derde preventieadviseur aan de slag te kunnen laten gaan. Daardoor zal de wachttijd binnenkort teruggebracht kunnen worden tot een redelijke termijn. 


Afbeelding

Positieve evolutie

Dat er bijna 1000 aanvragen zijn bij het Wolf Fencing Team betekent nog niet dat er evenveel omheiningen wolfwerend gemaakt zijn. Heel wat veehouders wachten nog op hulp en niet iedereen die advies gekregen heeft, neemt ook onmiddellijk stappen om de aanpassingen uit te voeren. Eind 2022 stond de teller bij het Agentschap voor Natuur en Bos op zo’n 300 uitgekeerde subsidies voor wolfwerende omheiningen. Dat is nog maar een kleine 10% van de naar schatting meer dan 4000 veehouders in het risicogebied. 

Anderzijds geeft het grote aandeel schapenhouders dat contact opnam met het Wolf Fencing Team aan dat de meest kwetsbare dieren snel beschermd zullen worden. Er is nog een lange weg te gaan, maar het is erg hoopgevend dat al zoveel veehouders op slechts drieëneenhalf jaar tijd stappen zetten op vlak van preventie. Deze positieve evolutie danken we aan het consequente, op wetenschap gebaseerde beleid en de financiële en praktische ondersteuning voor veehouders. 

Het Wolf Fencing Team is een samenwerking tussen Natuurpunt, WWF en Natagora, met steun van de Vlaamse overheid en de provincie Limburg. Meer info: www.wolffencing.be

Tekst: Diemer Vercayie (Wolf Fencing Team Belgium)