Afbeelding
Eddy Vaes

137.000 vogels in Belgisch luchtruim tijdens EuroBirdwatch

3 okt 2016
Categorieën
Natuurbericht
Vogels


Op zaterdag 1 oktober werden in ons land 137.000 overtrekkende vogels geteld van 132 verschillende soorten. De teldag paste in EuroBirdwatch, een Europees initiatief dat in België gecoördineerd wordt door Natuurpunt en Natagora. Opvallend was het grote aantal overtrekkende Graspiepers en een late golf Boerenzwaluwen.  

Zaterdag 1 oktober was een hoogdag voor vogelkijkers. Overal in Europa stonden groepjes vogelkijkers op uitgekiende observatiepunten klaar om de overtrekkende vogels te tellen tijdens EuroBirdwatch. In totaal deden 40 landen mee aan de actie. Samen was dit alles goed voor 5,8 miljoen vogels, ruim 24.000 tellers en meer dan 1000 evenementen. Met deze actie wil organisator BirdLife de aandacht wekken voor vogels, hun trek en hun bescherming. In België gebeurde de coördinatie door Natuurpunt en Natagora/Aves. Met de telling wil BirdLife de problematiek en kwetsbaarheid van onze trekvogels onder de aandacht brengen.

In totaal werd in België 63 telposten bemand en werd er 367 uren geteld. Dat leverde 137.253 vogels op, duidelijk meer dan de voorgaande jaren, op recordjaar 2014 (280.221 vogels) na. In de vroege ochtend vlogen vooral over het noordelijke deel van Vlaanderen grote groepen Vinken. Daarna namen vooral Graspiepers de fakkel over. Deze kwamen op veel posten in hoge aantallen door en maakten met 73.000 exemplaren meer dan de helft uit van het totaal. Op heel wat telposten leverde dat dagrecords op voor deze soort. Enkel het oosten van Limburg viel buiten de prijzen. De top drie voor België is Graspieper (73.000), Vink (40.180) en Spreeuw (4544).

Afbeelding
graspieper_eddy_vaes.png

Graspieper over telpost Maatheide in Lommel (foto: Eddy Vaes)

Andere opvallende resultaten: begin oktober poetsen de laatste Afrika-trekkers de plaat en daarom is een totaal van 2964 Boerenzwaluwen verrassend hoog. Het zachte weer van de afgelopen maand (ook in het hoge noorden) is wellicht de verklaring voor deze late golf.

Lepelaars trokken vooral langs de kust met 310 exemplaren over de Duinbrug in Bredene en 187 over de Fonteintjes in Blankenberge, maar ook 45 exemplaren over de Bellembrug in Aalter en ééntje over Kruibeke en Hoboken.

De enige Velduil van de dag was weggelegd voor Averbode Bos & Heide. 4 Rode wouwen werden gespot over het Hageven in Neerpelt.

Tekst: Koen Leysen, Natuurpunt CVN, coördinator EuroBirdwatch in België
Foto: Eddy Vaes

Meer info: www.eurobirdwatch.eu