Afbeelding
Gewone zwavelkop
Leo Janssen

4e Digitale paddenstoelenpluk start op 1 oktober

28 sep 2023
Categorieën
Natuurbericht
Paddenstoelen


In 2020 zijn we gestart met “De digitale paddenstoelenpluk”, een challenge om mensen aan te moedigen om zoveel mogelijk soorten in te voeren in www.waarnemingen.be. Het succes van deze actie is gigantisch en de elk jaar opnieuw komen er weer straffe soorten aan het licht. De challenge loopt net als vorig jaar tot en met 30 november. 

De eerste Digitale paddenstoelenpluk in 2020 was meteen een schot in de roos. Met 500.000 foto’s die via Obsidentify werden geidentificeerd, 111.804 waarnemingen van 1842 soorten en 7322 deelnemers mochten we van een overweldigend succes spreken.  

In 2021 gingen de ObsIdentify-challenges van start en kon je zo live in de app jouw ranking en resultaten opvolgen. Dat jaar waren er bijna dubbel zoveel tellers en waarnemingen: 13.204 tellers die samen 241.574 waarnemingen invoerden. Ook op instagram bleek de #digitalepaddenstoelenpluk trending. Naast veel foto’s van algemene paddenstoelen konden we dit jaar ook weer wat pareltjes ontdekken. Het was nogmaals bewezen: ook beginners kunnen wonderlijke ontdekkingen doen.

Ook in 2022 bleef het aantal deelnemers (16.357) en waarnemingen (345.601). Opvallend is dat in 2022  93% van de waarnemingen gedocumenteerd werden met een foto terwijl dat  in 2021 nog maar 61% was.

Meer over de winnaar van de challenge, nieuwe soorten voor Vlaanderen, bijzondere soorten en het gebied waar toen de meeste soorten werden waargenomen lees je hier

2023 was in het voorjaar zeer nat met massa’s voorjaarspaddenstoelen. Ook deze herfstige augustus kon paddenstoelenliefhebbers reeds bekoren. De prachtige vondst van ruige taaiplaat in het Leen in Eeklo haalde de pers

Afbeelding
Inktboleet

De typische donkerblauwe verkleuring bij de inktboleet zie je enkel als je de buisjeslaag even induwt. (foto: Leo Janssen)

Paddenstoelen leren kennen met Obsidentify? 

Paddenstoelen op naam brengen is vaak verre van eenvoudig. Alleen al in Vlaanderen zijn er enkele duizenden soorten en vele lijken erg op elkaar. Voor wie niet thuis is in die complexe zwammenwereld, is een app als ObsIdentify een handig hulpmiddel. Langs de andere kant hebben apps hun beperkingen. Soms zijn er kenmerken die je niet in beeld krijgt die nodig zijn voor de determinatie: kenmerken die je enkel met de loupe kan zien of zelfs enkel onder de microscoop, of bijvoorbeeld smaak en geuren, kleur van de sporen, verkleuringen bij beschadiging, boomsoort in de nabijheid, soort hout waarop de paddenstoel groeit …. Zo kan je de peperboleet proeven en meteen zeker zijn van de naam. De bonte berkenboleet kan je slechts met zekerheid op naam brengen als je de opvallende verkleuring ziet aan de voet. Echte paddenstoelenkenners durven dus wel eens een paddenstoel te plukken om detailkenmerken zoals de geur, of een bepoederd steeltje te kunnen bestuderen. Het kan geen kwaad om paddenstoelen te beschadigen, ze kunnen hun sporen nog verder verspreiden als ze ter plaatse blijven liggen. Iemand die het gras afmaait in de herfst zien we dus niet voor een paddenstoelenmassamoordenaar. 

Je leest best de informatie die bij de soort gegeven wordt goed na om te zien of het wel kan kloppen wat ObsIdentify als naam geeft. Noteer in het veld zoveel mogelijk kenmerken. De omgeving waarin de soort groeit kan een belangrijke indicator zijn om te bevestigen over welke soort het gaat. Zo zijn er boleten die enkel bij lorken groeien en boleten die enkel bij dennen groeien. 

Nog een laatste tip: probeer altijd meerdere foto’s van een paddenstoel te nemen, ook als de app met hoge zekerheid een naam geeft op basis van één foto. Probeer zowel de bovenkant, zijkant en indien mogelijk de onderkant in beeld te brengen. Foto’s die worden geüpload naar waarnemingen.be kunnen nadien beoordeeld en bevestigd (of eventueel gecorrigeerd) worden door de experts achter de schermen die al die ObsIdentify-meldingen nakijken. 

Digitale cursus of live met een gids

Om je wegwijs te maken in de onderscheidende kenmerken voor het herkennen van paddenstoelen is er nu een digitale cursus die op 12 oktober start. In deze cursus wordt ook een overzicht gegeven van groeiplaatsen die interessant zijn voor paddenstoelen en substraten waarop je paddenstoelen kan vinden. Het is een cursus op beginnersniveau, waarbij je oefeningen krijgt om zo al doende te leren. 

Wil je in detail leren hoe je een determinatiesleutel gebruikt, ga dan mee op excursie met een gids en/of werkgroep of volg een cursus paddenstoelen met excursies in jouw buurt

Veel succes met paddenstoelen plukken (digitaal!) en doe alvast een regendansje! 

Tekst: Roosmarijn Steeman (Natuurpunt Studie)