Afbeelding
Koen Maertens

72 aangereden reeën gemeld in 2016

25 aug 2016
Categorieën
Natuurbericht
Zoogdieren


Dit jaar werden in België 72 aangereden reeën gemeld. Dat blijkt uit gegevens van Dieren onder de wielen, een project dat Natuurpunt uitvoert in opdracht van de Vlaamse overheid. Vooral nu, in de bronstperiode, is het aangeraden om langzamer te rijden in de buurt van de waarschuwingsborden of beboste gebieden.  

Het aantal gemelde verkeersslachtoffers is zeer zeker maar het topje van de ijsberg. Ongevallen worden niet altijd doorgegeven – en dode dieren worden vaak snel opgeruimd (door de mens of door de natuur).

De oorzaak van die aanrijdingen is niet ver te zoeken. Met meer dan vijf kilometer weg per vierkante kilometer heeft Vlaanderen het dichtste wegennet van Europa. De natuur- en bosgebieden in Vlaanderen zijn daardoor sterk versnipperd. En verbetering zit er niet aan te komen, de wegen worden steeds drukker en het wegennet almaar dichter. Dieren die een nieuw leefgebied of een partner zoeken moeten daarvoor vaak tientallen kilometers afleggen. Tijdens deze zoektocht zullen ze heel wat drukke wegen moeten oversteken.

Afbeelding
rs42793_reebok_jun232013231pm_vanhove_paul_18110507_dsc_6503a-lpr.jpg

In het door wegen doorsneden Vlaanderen worden amoureuze escapades reeën geregeld fataal. (foto: Paul Vanhove)

In juli en augustus neemt de schuwheid en voorzichtigheid van reeën af ten gevolge van de bronsttijd. Mannetjes staan te popelen om zoveel mogelijk vrouwtjes voor zich te winnen en nemen hierbij de nodige risico’s. Hun gedrag voorafgaand aan de paring bestaat eruit om het vrouwtje (de geit) het hof te maken door haar langdurig te achtervolgen. Die liefdesjacht komt als gevolg van het wegennet geregeld tot een abrupt einde.

Automobilisten kunnen in deze periode extra alert zijn om roekeloze reeën op te merken en hun rijgedrag aan te passen. Het verkeersbord A27 dat waarschuwt voor overstekend wild kan een geheugensteuntje zijn om het wat langzamer aan te doen. Reeën volgen daarnaast vaak een eigen vast traject  doorheen het bos. Als je regelmatig door bos- en natuurgebieden rijdt onthoud je best de plaats waar je een ree hebt zien oversteken en matig je hier liefst je snelheid. De kans is namelijk groot dat ze die plek vaker passeren. Reeën zijn voornamelijk actief in de schemering en ’s nachts.

Met Dieren Onder De Wielen voert Natuurpunt een project van de Vlaamse Overheid rond verkeersslachtoffers uit. Hierbij wordt het grote publiek gevraagd om verkeersslachtoffers in te voeren op de website www.dierenonderdewielen.be. Met behulp van die gegevens kunnen we knelpunten in kaart brengen. Zo kunnen overheden geadviseerd worden om welgemikte maatregelen te treffen. Voorbeelden van maatregelen die reeën kunnen helpen zijn wildtunnels, ecoducten en wildrasters.

Tekst: Diemer Vercayie, Natuurpunt Studie
Foto: Paul Vanhove & Koen Maertens