Afbeelding
Staf De Roover

Abdij van Averbode beschermt de vleermuizen op haar zolders

19 aug 2016
Categorieën
Natuurbericht
Organisatie
Biodiversiteit
Biotopen en habitats
Inventarisatie & monitoring
LIFE Averbode Bos & Heide
LIFE BNIP
LIFE+
Nacht van de Vleermuis
Natura 2000
Vleermuizen
Zoogdieren

De Abdij van Averbode is een hotspot voor vleermuizen. In totaal komen er op de zolders van het complex 5 verschillende soorten voor. Van de Grijze grootoorvleermuis en de Baardvleermuis zijn er zelfs kraamkolonies. Om deze belangrijke stronghold voor vleermuizen beter te beschermen, zal de abdij de zolders aangepast beheren, in samenwerking met Natuurpunt en het Regionaal Landschap Noord-Hageland.

Vleermuizen op zolder

De gebouwen van de Abdij van Averbode zijn uitzonderlijk rijk aan vleermuizen. In het kader van een Bijzonder Natuurproject van de Provincie Vlaams-Brabant onderzocht de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt Studie de zolders van de abdij. Zo ontdekten ze dat de abdij de verblijfplaats vormt van maar liefst vijf verschillende soorten vleermuizen, wat uniek is in Vlaanderen. Blikvangers zijn de kraamkolonies van de Grijze grootoorvleermuis en Baardvleermuis, maar ook de aanwezigheid van enkele Ingekorven vleermuizen is opmerkelijk. Er verblijven ook enkele Laatvliegers en Gewone dwergvleermuizen.

Vleermuisspecialisten telden zo’n 40 à 45 dieren op de zolders. Doordat vleermuizen zich vaak wegsteken onder dakpannen en tussen het houtwerk, kan gesteld worden dat het werkelijke aantal vleermuizen nog gevoelig hoger ligt. De beste methode om de aanwezigheid van de dieren vast te stellen, is zoeken naar sporen zoals uitwerpselen. Het zijn de uitgestrektheid en de klimatologische verschillen tussen de verschillende zolders die de hoge aantallen en hoge soortendiversiteit op de abdij verklaren. Een uitgebreid zoldercomplex biedt de dieren immers steeds de gelegenheid tot opschuiven naar een plekje dat op dat ogenblik geschikt is, wanneer bijvoorbeeld de weersomstandigheden de temperatuur op de zolders verandert.

Afbeelding
grijze_grootoorvleermuis_2016_1.jpg


Grijze grootoorvleermuis op de zolder van Averbode (foto: Vleermuizenwerkgroep Natuurpunt)

Bescherming

Om de bescherming van de vleermuizen te garanderen, met respect voor de gebruiksfunctie van de zolders en het behoud van cultuurhistorische elementen, wordt een intentieverklaring ondertekend. Met deze verklaring willen de Abdij van Averbode, Natuurpunt (Natuurpunt afdelingen Diest en Scherpenheuvel-Zichem en de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt Studie) en het Regionaal Landschap Noord-Hageland hun engagement voor het behoud en versterking van de aanwezige populaties tonen. Zo voorkomt voorafgaand overleg dat bij renovaties of herinrichtingen de vleermuizenpopulaties schade ondervinden - en wordt bij betreding rekening gehouden met kwetsbare periodes (wanneer de kraamkolonies aanwezig zijn).

Nacht van de Vleermuis

De zolders van de abdij zijn niet voor het publiek toegankelijk. Wil je graag vleermuizen van dichtbij beleven, dan kan je op 26 en 27 augustus op verschillende locaties in Vlaanderen terecht tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis, een campagne van Natuurpunt. Meer informatie over vleermuizen en de georganiseerde activiteiten vind je op de webpagina www.nachtvandevleermuis.be.

Tekst: Wout Willems, Natuurpunt Studie
Foto: Vleermuizenwerkgroep Natuurpunt & Staf De Roover