Afbeelding

Activeer jij mee de voedselbosbeweging in het Hageland?

13 dec 2021
Categorieën
Lokaal nieuws
Vorming
Webmigratie

Goed nieuws! Het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling LEADER Hageland+ kende zijn steun toe voor het pioniersproject Fruitige voedselbossen in de Hagelandse regio. Avansa Oost- Brabant, trekt de kar samen met Velt, het Commons lab, Regionaal landschap Zuid-Hageland en Natuuracademie. 

Op vier locaties in het Hageland zullen burgers hun eigen lokale voedselbos kunnen aanleggen op privégronden. Bovendien worden in dialoog met omliggende landbouwers, buurtbewoners, fruittelers ... activiteiten georganiseerd en verhalen/expertise gedeeld om de voedselbosbeweging te ondersteunen. Vanuit Natuuracademie denken we mee hoe we aan meer natuurinclusieve landbouw kunnen doen. We focussen op meer biodiversiteit, landbouw als stapsteen tussen de natuurgebieden, een ecologisch maaibeleid, … door middel van cursussen en adviesverlening.  

 

Ken jij mensen met interesse voor dit project? Deel dan zeker deze info met hen!

Wil jij/jouw organisatie/gemeente ... mee op de kar springen? Doen!

Klik hier voor meer info over het project fruitige voedselbossen

Trajecten in Scherpenheuvel-Zichem en Vissenaken bijten de spits af in 2022.

>> aanmeldformulier voor geïnteresseerden

Gezocht: publieke grond voor een voedselbos

Voor 2023 zijn we nog op zoek naar een stuk landbouwgrond van een gemeente, OCMW, kerkfabriek, abdij, woonzorgcentrum ... 

We geloven in het potentieel van dergelijke publieke plekken voor de vorming van gemeenschappen waarbij gedeeld eigenaarschap centraal staat. Kwetsbare groepen kunnen op die manier ook toegang krijgen tot alles wat het voedselbos te bieden heeft. Ken jij een geschikte plek?

>> alle voorstellen, tips en vragen zijn welkom bij Katrien Zuallaert van Avansa Oost-Brabant of [email protected]