Afbeelding
Bever
Kristijn Swinnen

Bever bezoekt Brugse binnenstad

1 apr 2020
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Inventarisatie & monitoring
LIFE BNIP
Natura 2000
Natuur in de stad
Water
Zoogdieren


Nu de coronamaatregelen onze vrijetijdsbesteding sterk beïnvloeden, is het opzoeken van verafgelegen natuur niet meer aan de orde. Maar ook dicht bij huis zijn er pareltjes te ontdekken. Zo zag Emilie De Baene, studente farmacie uit Brugge, samen met haar vriend een bever in de Brugse binnenstad, en dat is uitzonderlijk!

Aan het begin van de 20e eeuw waren Euraziatische bevers wereldwijd bijna volledig uitgestorven. Beschermingsmaatregelen en verplaatsingen hebben het tij toen gekeerd en sinds begin 2000 komt de bever terug voor in Vlaanderen. Met deze nieuwe waarneming is hij voor het eerst terug in alle Belgische provincies waargenomen sinds het uitsterven in 1848!   

Voordat de bever zich opnieuw vestigde in België, werd vermoed dat de soort uitgestrekte natuurgebieden nodig zou hebben als leefgebied. De realiteit leerde ons echter anders. Al snel doken bevers op in natuurgebieden, maar ook in stadscentra (bijvoorbeeld Leuven), nabij woonboten, kampeerplaatsen en in parken. De aanwezigheid van mensen leek hen hierbij maar weinig te storen. Als gevolg van de maatregelen rond het Coronavirus is het momenteel wat rustiger dan anders in het centrum van Brugge. Of dit een effect heeft gehad op de keuze van deze bever is onbekend.  



Zal deze bever blijven?

Dat is nog onzeker. Zeker is wel dat de bever de voorbije week op 2 opeenvolgende avonden waargenomen werd.  Waarschijnlijk gaat het hier om een tweejarig dier dat verjaagd werd uit het leefgebied van de ouders, en nu op zoek is naar een geschikt plekje om zich te vestigen. Maar of deze bever nu blijft of niet, we verwachten zeker permanente vestigingen in West-Vlaanderen in de toekomst. Bevers doen het namelijk goed, en verspreiden zich nog steeds doorheen België. Naarmate de geschikte leefgebieden in andere provincies meer en meer bezet worden, is de kans al maar groter dat de uitzwermende dieren in West-Vlaanderen terecht gaan komen. 

Kenmerken

Bevers zijn de grootste knaagdieren van Europa. Met een gewicht van 20-25 kg, een lichaamslengte van 1m, en een platte geschubde staart van 30 cm zijn het indrukwekkende verschijningen. Wanneer bevers zwemmen, en enkel de bovenkant van de kop en de rug zichtbaar is, lijken ze echter een stuk kleiner. Eens uit het water wordt hun echte omvang pas duidelijk. Het beste moment om ze te zien is in de vroege ochtend of in de avondschemering.  

Bevers brengen een groot deel van hun tijd door in stilstaand of stromend water. Aan de waterkwaliteit stellen ze relatief weinig eisen. Slapen doen ze meestal in een zelfgegraven hol of takkenburcht. In stedelijke omgevingen maken ze soms ook gebruik van buizen of artificiële holtes. Het zijn strikte vegetariërs. Ze voeden zich met grassen, kruiden, blaadjes en natuurlijk: schors. Om aan meer schors en blaadjes te komen, knagen ze takken af (of bomen om). De voorkeur gaat hier uit naar dunnere exemplaren van zachte houtsoorten zoals wilg en populier, maar ook dikke bomen kunnen omgeknaagd worden. 

Deze tijden, waarin je best zoveel mogelijk in de buurt van je huis blijft, zijn ideaal om de natuur in je eigen tuin, park, stad en directe nabije omgeving te ontdekken, uiteraard rekening houdend met alle veiligheidsmaatregelen. Wie weet welke bijzonderheden je gewoon in de buurt of vlak aan je voordeur ontdekt! Je mag alle waarnemingen melden via www.waarnemingen.be.

Tekst: Kristijn Swinnen & Annelies Jacobs (Natuurpunt Studie)

Film: Emilie De Baene