Een nieuwe exoot wordt lang niet altijd als een aanwinst voor de biodiversiteit beschouwd. Maar misschien is de Buxusmot voor veel natuurliefhebbers een twijfelgeval. De soort richt namelijk geen schade aan in de Vlaamse natuur en het mag gezegd: het is een prachtig beestje, ook al denken tuinbouwers daar misschien anders over.
Van subtropisch Indië tot Korea, van Japan tot Taiwan: de Buxusmot komt er overal van nature voor. Zoals dat wel vaker gaat, werd de soort per ongeluk - met buxusplanten - ingevoerd in West-Europa. Dat gebeurde nog niet zo lang geleden: de eerste Buxusmot van West-Europa werd in 2006 waargenomen, in Duitsland. Intussen worden ook in Vlaanderen jaarlijks tientallen exemplaren gezien. De opmars van de Aziatische nachtvlinder gaat snel; razendsnel. Ook in Nederland wordt de soort met de regelmaat van de klok opgemerkt.
De eerste waarneming in Vlaanderen gebeurde in 2010, in een tuincentrum in Ekeren. Het diertje blijkt intussen vrolijk uit te zwerven en in augustus 2013 werden in verschillende Vlaamse tuinen aangetaste buxusplanten gemeld. Die rupsen hebben zich intussen tot volwassen vlinders ontwikkeld: de tweede generatie Buxusmotten van het jaar vliegt nu rond. In nachtvlindervallen werd de soort de voorbije weken vrijwel dagelijks gevangen, met een maximum van 24 exemplaren op één nacht in Mechelen.
Buxushouders zijn dus gewaarschuwd: dit beestje lijkt vaste voet aan de grond te hebben in Vlaanderen. Wie grote schade aan zijn planten wil vermijden, informeert zich best via de infofiches van ILVO of het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Terwijl in het oorspronkelijke verspreidingsgebied Buxus microphylla de belangrijkste waardplant is, blijken ook allerlei andere soorten ten prooi te vallen aan de vraatzucht van de rupsen. Duitse onderzoekers stelden overigens vast dat bij die rupsen vooral de buxusvariëteit ‘Rotundifolia’ erg in de smaak valt.
Tot nog toe zijn er in Vlaanderen geen inheemse planten die worden aangetast door de Buxusmot. Wel wordt gevreesd dat het Palmboompje (Buxus sempervirens), dat inheems is in Centraal-Europa, zal worden kaalgevreten door de rupsen van de exoot.
Is de Buxusmot een micro- of een macro-nachtvlinder? Met een spanwijdte van circa 4,5 cm zou je het niet meteen zeggen, maar toch is het een micro-nachtvlinder, die tot de grasmotjes behoort. Een tip? De antennes liggen in rust bovenop de vleugels.
Tekst: Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie
Foto’s: Leo Janssen
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief