Charter voor de Biodiversiteit

Stad Leuven ondertekent Charter Biodiversiteit met Natuurpunt Leuven
Het was een mooie zonnige dag, vorige week zondag 25 september, en toch zat de grote filmzaal in cinema ZED helemaal vol met Natuurpunters en andere genodigden voor de regionale première van de film “Onze Natuur”. En niet alleen voor de film! Vóór de film werd het hernieuwde Charter voor de Biodiversiteit ondertekend door Natuurpunt Leuven en Stad Leuven. Het vorige charter dateerde al van 2010…
Schepenen David Dessers (Klimaat en Duurzaamheid) en Lalynn Wadera (Openbaar Groen) ondertekenden het charter samen met Leen Kuijken, de helft van het voorzittersduo van Natuurpunt Leuven. De goede intenties werden nog eens in vlotte bewoordingen bekrachtigd en daarna kon worden genoten van de film Onze Natuur. Deze film laat in ware National Geographic stijl de natuur in eigen land spreken op een fantastische manier. Een absolute aanrader! Na de film was er tijd om na te praten tijdens de receptie. Een geslaagd evenement en een bijzonder fijne samenwerking met de stad Leuven, Cinema ZED en Natuurpunt Oost-Brabant.
Waarover gaat dit charter voor de biodiversiteit? In het charter verbinden Natuurpunt Leuven en de stad Leuven zich om de natuur op het Leuvense grondgebied de best mogelijke zorgen te geven. We verbinden ons daartoe tot samenwerken rond bv. natuurbeheer en vergoenings- en biodiversiteitsprojecten. Het charter werd eind augustus op de gemeenteraad unaniem goedgekeurd, en is dus politiek breed gedragen.
Eén van de engagementen in het charter is het opmaken van een groenplan voor de stad Leuven, zoals ook al in andere steden bestaat, waarin een kader wordt gemaakt over waar ruimte voor natuur, groen en water wordt voorzien in de stad, hoe die gebieden worden verbonden, en hoe dat zal worden vertaald in andere plannen en beleidsdomeinen. Dit zorgt niet alleen voor noodzakelijke leefgebieden voor planten en dieren, maar ook voor verkoeling in de stad.
Behalve het groenplan vinden wij ook het opstellen van concrete meetbare doelstellingen een reuzenstap vooruit. Door doelen te stellen op voldoende lange termijn, de voortgang ervan te meten en eventueel de acties bij te sturen, kunnen we voor echte verbetering zorgen. We denken dan aan opvolgen van de oppervlakte groen die als natuur wordt beheerd, of de evolutie van onze koestersoorten, of de ontharde oppervlakte.
Het volledige document kun je terugvinden op onze website
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week