Afbeelding

Dan toch eindelijk vriesweer op komst: wat doen onze tuinvogels?

16 jan 2019
Categorieën
Natuurbericht
Vogels

De zachte temperaturen hielden het aantal vogels in veel tuinen opvallend laag. En al bonkt de polaire vortex zeker nog niet op de voordeur, na dit weekend zakken de temperaturen toch geleidelijk aan naar het vriespunt. Dat zou weleens een pak extra mezen kunnen opleveren tijdens het telweekend.

Na het weekend dalen de temperaturen en zitten we overdag maar net boven het vriespunt. Op sommige plaatsen zal het aan de grond dus de dag door vriezen. En zelfs al blijft die vorst dagenlang alleen maar aan de grond, dan zullen heel wat extra vogels al geneigd zijn om op ons tuinvoeder af te komen. Denk maar aan merels of spreeuwen die niet meer door de malse grond kunnen met hun snavels, of roodborstjes die op zoek gaan naar gemakkelijker vindbaar eten.

Vooral onze mezen hebben mogelijk nog wat stunts in petto deze winter. Want die zitten er opvallend veel. De afgelopen weken maakten punt-transect tellingen (dat zijn punttelingen op vaste trajecten die iedere winter herhaald worden) duidelijk dat mezen - vooral pimpelmezen – in redelijk grote aantallen aanwezig zijn. In de tuinen valt dat momenteel nog niet zo erg op, want zolang ze in de natuur hun kostje vinden, laten ze zich niet snel verleiden. Maar met de winterprik zullen ze gemakkelijker op onze vetbollen en pindasnoeren afkomen, al was het maar om te verhinderen dat ze ’s nachts te veel energie verliezen.

Sommige struiken dragen nog volop kleurrijke bessen en bieden zo kansen voor verschillende lijsterachtigen zoals merels, koperwieken en kramsvogels. Vogeltellers bij wie er aanzienlijk wat berken of elzen in de tuin staan, richten hun blik af en toe best omhoog, want deze bomen puilen uit van voedsel: sijzen, putters, barmsijzen en zelfs kneuen (die doorgaans liever in lage kruiden voedsel zoeken) laten dat aanbod niet links liggen.

Naast de dalende temperaturen zijn de dagen in januari nog erg kort om voedsel te zoeken. Tel daarbij dat een vogel tijdens zo’n lange afkoelingsnacht tot 10 procent van zijn eigen lichaamsgewicht verliest, en dat weet je dat voederen echt geen overbodige luxe is, en al zeker niet mocht er ook nog sneeuw volgen. Heb je voedertafel nog niet ingericht? Wacht dan niet langer en vergeet ook de drinkschaaltjes niet te verversen. Bij vriesweer doe je dat zelfs best regelmatig.

Wat voeder je best? Natuurlijke voeding zoals zaden, pinda’s en granen zijn erg welkom en vooral zonnebloempitten worden erg gesmaakt. Vetbollen zijn in koude omstandigheden zeer nuttig en voorzien de vogels van extra energie en vet. Dat kan het verschil maken.

Op 26 & 27 januari organiseert Natuurpunt voor de 16de keer Het Grote Vogelweekend. Duizenden burgers worden dan onderzoekers voor één dag en brengen samen de Vlaamse tuinvogels in kaart.

 Alle tips om vogels naar je tuin te lokken en te voederen lees je op de website van Het Grote Vogelweekend of kan je beluisteren in deze boeiende podcast van Begijn Lebleu.

Tekst: Gerald Driessens, Natuurpunt Studie