Afbeelding
schenking Ignace De Kesel
Wim Dirckx

“De erfenis van Ignace was onze springplank naar meer beschermde natuur.”

12 jun 2023
Categorieën
Partnernieuws
Giften
Schenkingen
Testamenten en legaten

We trokken naar Stekene, waar de lokale Natuurpuntafdeling een erfenis kreeg van een bevriende natuurliefhebber. Een positieve impuls voor de aankopen van kwetsbare natuur in de jaren die daarop volgden.

In 2013 overleed Ignace De Kesel. Naast priester en cultuurfilosoof was de man hartstochtelijk natuurliefhebber – een echte vriend van de lokale Natuurpuntvereniging. Hij schonk zijn nalatenschap aan Natuurpunt. Het beheerteam van Natuurpunt Stekene klinkt eensgezind: “Het legaat van Ignace was de opsteker die de afdeling nodig had. Op financieel vlak is zo’n erfenis uiteraard erg fijn, maar vooral: het heeft ons beheerteam weer ambitieus gemaakt”

Uit eerbied voor Ignace hebben we besloten om zeer zuinig met het geld van zijn legaat om te gaan. Geïnspireerd door zijn gebaar zijn we met onze afdeling volop fondsen gaan werven. Met succes. Het nieuws van de erfenis van Ignace ging rond in de buurt, waardoor ook andere mensen al eens sneller een gift deden. Zodoende vielen onze financiële zorgen weg, en konden we weer gaan onderhandelen voor nieuwe aankopen. Sindsdien kopen we weer jaarlijks gronden aan om het Speelhof en de Kriekerij uit te breiden.

Het gaat zelfs verder: naburige eigenaars zien dat die aangekochte gronden onze natuurgebieden ten goede veranderen. Dat zet hen aan om zelf ook bospercelen te schenken. Ignace zijn nalatenschap is dus uitgegroeid tot kwaliteitslabel. En zo hoort het: het is net om de kwaliteit van onze lokale natuur te verzekeren, dat Ignace zijn erfenis aan ons naliet.