Afbeelding

Een terugblik op de grote opkuis van 2023

12 feb 2024
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Bij het begin van het jaar wordt er ook wel eens terug gekeken naar het voorbije jaar 2023, en dan nu vooral naar de opruimwerken die we vorig jaar hebben uitgevoerd. We staan steeds weer versteld van wat mensen allemaal de natuur in sleuren.

Begin 2023 hadden we onze handen vol met de afsluiting rond het Eindakkerbos in het Hambroek en de afbraak van de betonplaten hokken.

In maart was de afsluiting in het Hambroek eindelijk afgebroken en gingen we van start in het Eindhoutbroek, meer bepaald in de Kwacht het gebied dat we van ANB in beheer kregen. Vooraleer er hier van beheer sprake kon zijn, was er veel opkuiswerk te doen. Het ging deze keer eens niet over een afsluiting maar wel over verschillende vervallen bouwsels, waar we toch wel een tijdje zoet mee waren.

Tussendoor werd ook het ‘normale’ beheerwerk gedaan zoals exotenbeheer en herstel van de wandelpaden in de verschillende deelgebieden.

En vorige zomer ging veel van onze energie naar de opkuiswerken in het Schoterbroek. Daar troffen we het hele scala van natuurvreemde toestanden aan. Ook hier vonden we weer afsluitingen en hokken in diverse materialen.

We verwijderden ook nog vele meters verroeste prikkeldraad rond de VLM- wei in Trichelbroek, een perceel dat Natuurpunt onlangs ook in beheer kreeg.

Zo te zien, mogen we trots zijn op de aanzienlijke hoeveelheid aan natuur die we in 2023 hersteld hebben. En 2024 is op dat vlak weer heel goed ingezet.

 

Tekst en foto's: Vic Van Dyck