Afbeelding
Ringsnavelmeeuw
Wouter Knaepen

Gezenderde ringsnavelmeeuw duikt weer op in België

3 jan 2022
Categorieën
Natuurbericht
Provincie Antwerpen
Vogels

Een ringsnavelmeeuw die in 2005 voor het eerst werd waargenomen in Polen, werd daar voorzien van een wetenschappelijke ring en (later ook van) een zender. Hierdoor kunnen de verplaatsingen van deze Amerikaanse dwaalgast al 19 jaar nauwkeurig worden gevolgd. Na een eerder bezoek in België in maart 2012, werd deze Amerikaanse dwaalgast eind 2021 opnieuw in ons land gespot.

Deze ringsnavelmeeuw (die Kajzerka werd gedoopt) werd voor het eerst opgemerkt op 21 december 2005 op het stort van Szczecin-Klucz (Polen). De vogel werd daar op 25 december 2005 voorzien van een rode kleurring met witte inscripties PAA3 om de rechterpoot. Kajzerka bleef lange tijd in Polen rondhangen maar op 23 februari 2012 23 februari 2012 werd ze gespot in Maasgouw (Nederland). De vogel verbleef tot 12 maart 2012 in de Maasvallei aanwezig en werd ook regelmatig opgemerkt nabij Maaseik (België). Voor veel vogelkijkers was dit een unieke kans om deze Amerikaanse meeuw te zien te krijgen.

 


 

De volgende winters verbleef Kajzerka steevast in Polen, waar ze op 4 december 2021 van een zender werd voorzien. Enkele dagen later begon ze aan een indrukwekkende westwaartse verplaatsing, met tussenstops in het noordwesten van Polen (7 en 8 december 2021), nabij Brandenburg (Duitsland, 22 december 2021) en op de Oosterschelde bij Yerseke (Nederland, op 25 december 2021). Op 27 december kon uit de GPS-gegevens worden afgeleid dat Kajzerka in Rumst zat (België) vlak bij het waterspaarbekken van Eekhoven. Op basis van deze satellietgegevens slaagden lokale vogelaars er in om deze zeldzame meeuw te zien te krijgen. Kajzerka is ook nu nog in de regio aanwezig en lokt dagelijks honderden meeuwenliefhebbers naar de regio.

Afbeelding
route ringsnavelmeeuw

De route die Kajzerka aflegde tussen 4 - 25 december 2021 (Marcin Faber).

Dat Kajzerka naar België terugkeert, is niet zo verwonderlijk. Meeuwen zijn opportunisten en onthouden goed waar ze voedsel kunnen vinden. Dat is vooral in de winter erg belangrijk. Het moet zijn dat de Belgische regenwormen haar 10 jaar geleden erg gesmaakt hebben (‘haar’, want Kajzerka is een vrouwtje), want blijkbaar waren ze de moeite waard om België opnieuw aan te doen. Intussen is Kajzerka minstens 19 jaar oud en dat is best wel oud voor een meeuw.

De Ringsnavelmeeuw is in België een echte zeldzaamheid. De soort werd in ons land nog maar 28 keer gezien (waarvan 10 keer op het spaarbekken van Kluizen). 2021 was een goed jaar voor deze soort, want naast het exemplaar van Rumst kwam er in maart 2021 reeds een ander exemplaar twee weken lang slapen op de meeuwenslaapplaats van het AWW-bekken in Broechem. Wil je op de hoogte blijven van de whereabouts van Kajzerka, dan kan dat via www.waarnemingen.be. Voor wie zich wil verdiepen in de determinatie van meeuwen van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten kwam er recent een topwerk op de markt. Het boek met de treffende titel Meeuwen is zondermeer een aanrader (verkrijgbaar in de Natuurpunt-winkel).

Tekst: Joachim Pintens

Foto: Wouter Knaepen, Video: Jan Vanwynsberghe