Afbeelding

Grote amfibieënoverzet 2024

31 jan 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Natuurpunt Pelt en vrijwilligers maken zich klaar voor de grote amfibieënoverzet 2024

In de loop van januari/februari ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden, kikkers en salamanders een groot risico om overreden te worden. 
In het dichtbebouwde Vlaanderen is dit niet zonder gevaar.  Want amfibieën zijn traag, heel traag. In Pelt zijn er meerdere oversteekplaatsen maar de meestgevaarlijke is deze bij de op/afrit van de A24, ter hoogte van Lindelhoeven / Eksel. In de lus van die afrit bevindt zich immers een zeer grote, erg populaire poel waar jaarlijks honderden amfibieën naar toe trekken.   

Enkele jaren geleden werd daar een korte video gemaakt die het probleem duidelijk moest maken.  De beelden spreken voor zich:  Afrit A24 - dodelijk voor overstekende padden 

In Pelt werkt Natuurpunt nu samen met een groep van vrijwilligers om hier hulp te bieden. Gedurende de trekperiode worden de amfibieën met speciale geleidingsschermen naar emmers geleid. Deze worden door de vrijwilligers dagelijks – ’s ochtends en ’s avonds - nagekenen en de amfibieën worden daarna veilig naar de poel gebracht zodat ze kunnen paren en zorgen voor het nageslacht. 

Met veel succes. Vorig jaar werden zo meer dan 1.100 amfibieën geholpen, vooral padden.
Leuk om weten is ook dat we dit jaar over 450 meter, compleet nieuwe geleidingwanden kunnen beschikken.  Ons geschonken door het Agentschap voor Wegen en Verkeer.  

Voor d2024 staat de actie gepland van 20 januari t.e.m. 30 maart
Meer info over de Peltse actie is te vinden op de speciale website www.paddenpelt.be 

Natuurliefhebbers die zich willen inzetten en willen meehelpen zijn van harte welkom en kunnen zich melden bij Eddy Conjaerts, Natuurpunt Pelt, [email protected], tel 0474 71 64 70.
Elke hulp wordt gewaardeerd, hoe beperkt of uitgebreid ze ook is. 

Voor bijkomende info over het hoe-en-waarom van deze overzetacties kan men ook terecht op de website van Natuurpunt:  De Paddenoverzet