Afbeelding
Grote pijlinktvis
Tim Bogaerts

Grote pijlinktvis aangespoeld in De Panne

30 jan 2019
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Insecten en ongewervelden
Inventarisatie & monitoring
LIFE BNIP
Natura 2000
Noordzee
Strand en zee

Op 19 januari fotografeerde een nietsvermoedende waarnemer een bijzondere vondst: een grote pijlinktvis op het strand van De Panne. Voor zover bekend gaat het om de tweede strandvondst in meer dan 30 jaar.

Een jong exemplaar van de grote pijlinktvis (Todarodes sagittatus) spoelde op 19 januari 2019 aan op het strand van De Panne. De vinder, Tim Bogaerts, nam enkele mooie foto’s. Gelukkig ook eentje met zijn schoenmaat 43 erbij zodat we kunnen inschatten hoe groot het dier is. De totale lengte bedraagt ongeveer een halve meter, de mantellengte 30 cm. Het gaat om een relatief klein exemplaar want grote pijlinktvissen kunnen een mantellengte van 65 cm bereiken, met totale lengte van 120 cm. De Grote pijlinktvis  is de grootste inktvissensoort die in de Noordzee voorkomt.

Tot 1985 spoelde deze soort wel eens aan, maar dan was het in België wachten tot 10 november 2014. Toen vond Jacques Tassignon een exemplaar nabij het oosterstaketsel van Nieuwpoort. In Nederland nam het aantal strandvondsten toe sinds 2010. Met twee Vlaamse en een twintigtal Nederlandse strandmeldingen in de laatste 10 jaar blijft een strandvondst van een grote pijlinktvis spectaculair.

Deze soort leeft in de Atlantische Oceaan. Overdag verblijven grote pijlinktvissen in diep water (tot 1.000 m). ’s Nachts jagen ze aan het oppervlak. Hun favoriete voedsel bestaat uit kleine haringen. Ze eten ook andere vissoorten, krabben, kreeften en weekdieren die ze vangen met behulp van zuignappen op hun tentakels. In de winter trekken grote scholen naar paaiplaatsen in Noord-Europa om er in het vroege voorjaar te paaien. Vangsten en meldingen tonen aan dat die trek voor een deel doorheen het Kanaal en de zuidelijke Noordzee gebeurt. De meeste dieren die aanspoelen zijn relatief groot. Mogelijk gaat het voornamelijk om exemplaren die verzwakt zijn tijdens de wintertrek. Ook na de paaitijd in het voorjaar kunnen nog verzwakte pijlinktvissen aanspoelen.

Pijlinktvissen hebben tien tentakels, waarvan acht armen en twee langere voedingstentakels. De vangarmen hebben twee rijen zuignappen. De smalle lepel op het uiteinde van de tentakels heeft 4 rijen zuignappen. De grote pijlinktvis onderscheidt zich van andere pijlinktvissen door de vorm en plaats van de vinnen: die beginnen op 3/5 van de mantelrand en vormen een hoekige pijl. Het dier is roodbruin, de rugzijde is donkerder dan de buikzijde. Wanneer een grote pijlinktvis zich bedreigd voelt, scheidt het inkt uit.

Naast de grote pijlinktvis komen voor onze kust ook de gewone pijlintkvis en de dwergpijlinktvis voor. Deze soorten worden wat vaker opgemerkt. Vooral hun eipakketten spoelen regelmatig aan.

Tekst: Hans De Blauwe

Ook interesse in wat je vindt op het strand? Dan is de gids 'Strandvondsten' een echte aanrader!