Afbeelding
Dieder Plu

Het liep storm voor de mol: ruim 4.600 waarnemingen

10 feb 2020
Categorieën
Natuurbericht
Zoogdieren


Afgelopen weekend organiseerde Natuurpunt het tweede ‘Mollenweekend’. Ondanks het stormweer kwamen er toch 4.673 waarnemingen binnen van molshopen. In andere weekends zijn dat er enkele honderden. Natuurpunt wil met de actie het grote publiek inschakelen om een beter zicht te krijgen op de verspreiding van de mol in Vlaanderen. De resultaten komen uiteindelijk terecht in een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas. Meldingen van molshopen blijven ook na het weekend welkom via het online Mollenmeldpunt.

De oproep om op zoek te gaan naar molshopen is ook dit jaar weer met veel enthousiasme opgevolgd. Het aantal waarnemingen ligt maar liefst 34% hoger dan vorig jaar op de dag na het ‘Mollenweekend’. “Afgelopen weekend kwamen er 4.673 meldingen van mollen binnen. Dat is nog maar een voorlopig cijfer want er komen nog altijd waarnemingen binnen”, zegt Annelies Jacobs, zoogdierenspecialist van Natuurpunt. Deze meldingen gebeurden in 2.689 kilometerhokken (hokken van een kilometer op een kilometer). We kregen ook 237 nulwaarnemingen (plaatsen waar zeker geen molshopen te zien waren). 

Het grootste aantal meldingen kwam uit Antwerpen. Dan volgt Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg en tot slot West-Vlaanderen. Het is niet geweten of er in West-Vlaanderen ook effectief minder mollen zitten, maar er zijn daar wel meer blinde vlekken. Zo is er een 5 kilometerhok rond Poelkapelle waar nog nooit een mol gezien werd, ook dit jaar hebben we hier geen informatie rond gekregen. Ook in Diksmuide lag er zo’n blinde vlek, maar daar hebben we nu weet van zeker 1 melding in het centrum.

“Je merkt al een effect van ons eerste mollenweekend, want het aantal waarnemingen doorheen het jaar is er duidelijk op vooruitgegaan. Vroeger kregen we amper 100 meldingen binnen tijdens een weekend, het afgelopen jaar waren dat er enkele honderden per weekend”, zegt Annelies Jacobs.

Wat leren we uit die cijfers?
Het beeld van de verspreiding van de mol in Vlaanderen is weer een stuk duidelijker geworden. Enkel in zeer dicht bebouwde stadskernen dringt de mol niet door. Toch toont de mol een zeer groot aanpassingsvermogen: zelfs tientallen meters ver onder verharde grond kan een mol doorgraven.

Natuurpunt wil gazonliefhebbers uitnodigen om nader kennis te maken met de mol. Want met wat meer kennis over de levenswijze van de mol wordt het snel duidelijk waarom mollen bestrijden net méér last van molshopen oplevert. Meer info vind je op www.natuurpunt.be/mol. Waarnemingen zijn nog altijd welkom op het Mollenmeldpunt.

tekst: Natalie Sterckx