Afbeelding
Marc Herremans

Hoogzomer, of toch al herfst?

1 sep 2016
Categorieën
Natuurbericht
Nachtvlinders
Vlinders

Het is de zoveelste rare periode op vlak van weer: hoge temperaturen eind augustus, en dat terwijl sommigen al herfstverschijnselen melden. Heeft deze nazomer grote gevolgen voor de natuur?

Wereldschokkende feiten zijn er niet te melden. Wat hogere temperaturen dan gemiddeld op het einde van de zomer: dat kan de Vlaamse natuur best aan. Voor insecten die nu nog actief zijn, betekent het vooral goed nieuws. Mooi weer vormt ideale omstandigheden om zich goed te verspreiden en nog nieuwe gebieden te koloniseren. Zo worden er de laatste dagen Spaanse vlaggen gemeld in nieuwe gebieden, ook bijvoorbeeld in Gent-centrum.

Ook de exotische Buxusmotten die nu aan een nieuwe generatie beginnen, kunnen zich maximaal verspreiden en nieuwe delen van Vlaanderen koloniseren. Zuidelijke trekvlinders zijn de laatste weken niet massaal opgedoken, maar ze zijn er wel, in lage aantallen. In Nukerke (Oost-Vlaanderen) dook bijvoorbeeld het vierde Prachtpurperuiltje voor ons land op. Nachtvlinders bereikten vorige week trouwens piekaantallen voor dit jaar, twee maanden later dan normaal.

De ontwikkeling van rupsen en poppen gaat sneller bij warm weer. Daarom kennen sommige insecten in warme zomers zoals deze een extra generatie. Er vliegen weer volop Landkaartjes, in een derde generatie. Vroeger zag je deze dagvlinder in april-mei en in juli. Nu vliegt hij voor een derde keer vanaf eind augustus tot in september. Die derde generatie komt de laatste jaren steeds vaker voor. Ook bij sommige nachtvlinders , zoals de Gevlekte zomervlinder, is er een extra generatie op komst.

‘Meer spinnen dan anders’ melden sommige mensen ons. Of er echt meer zijn, durven we te betwijfelen, maar wel is het zo dat spinnen die groter zijn sterker opvallen dan de kleintjes. Kruisspinnen en enkele andere algemene wielwebspinnen worden al in het voorjaar geboren. In de loop van de lente en zomer groeien ze, om in de herfst hun maximale grootte te bereiken. Precies omdat die talrijk voorkomende soorten dan zo opvallen door hun grootte, wordt de herfst het ‘spinnenseizoen’ genoemd.

Anderzijds zie je hoe langer hoe meer spinnen van de zuidelijke soort Grote huisspin, zeker in de stad. Reden is dat de winters zachter worden en er dus minder van deze soort sterven.

Op vlak van paddenstoelen valt er momenteel weinig te beleven. De voorbije tien jaar viel het meermaals voor dat augustus een topmaand bleek voor paddenstoelen (doorgaans na een druilerige julimaand). Door het warme en droge weer zijn de aantallen paddenstoelen momenteel erg laag. Nog even wachten dus tot de echte herfst begint.

Tekst: Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie
Foto: Marc Herremans