Afbeelding
Gert Vandezande

Indrukwekkende kraanvogeltrek verwacht in het oosten van het land!

5 nov 2020
Categorieën
Natuurbericht
Vogels


Sinds begin oktober verzamelen honderdduizenden kraanvogels in het noorden en oosten van Duitsland om in twee tot drie grote golven richting de overwinteringsgebieden in Zuid-Frankrijk en Spanje te trekken. Er wordt verwacht dat de komende dagen tienduizenden kraanvogels over het oosten van België zullen vliegen. Dit jaarlijks terugkerend fenomeen is één van de meest indrukwekkende natuurevenementen in ons land.

De kraanvogels in het noorden en oosten van Duitsland zitten er al 14 dagen op te wachten: stijgende luchtdruk, open weer over de volledige migratie-as, rugwind en koudere temperaturen, zowel overdag als ’s nachts. Voor kraanvogels zijn dit de ideale omstandigheden om de trektocht richting zuid aan te vatten. De voorwacht kondigde zich gisteren al aan. Toen werden op twee uur tijd al meer al meer dan 8.000 overvliegende kraanvogels geteld in de buurt van Herresbach (Luik). Ook de komende dagen wordt intense kraanvogeltrek verwacht.

Jaarlijkse trektocht 

Kraanvogels broeden in Scandinavië, Polen, de Baltische Staten en verder oostwaarts tot in Azië. Ze verkiezen afgelegen rietvelden, moerasbossen, venen, plassen en rivierdalen. De jaarlijkse trektocht van de noordelijke broedgebieden naar de zuidelijke overwinteringsgronden gebeurt via meerdere tussenstops. De vogels die over België vliegen komen vanuit de omgeving van Diepholz (Noord-Duitsland) om een volgende tussenstop te maken aan het Lac du Der, ten oosten van Parijs. Vanaf daar gaat het naar Arjuzanx, een pleisterplek in het zuiden van Frankrijk. De grootste aantallen trekken nadien door naar Extremadura (Spanje), waar ze zich in de zogenaamde ‘dehesas’ te goed doen aan o.a. de eikels van de steeneiken.


Afbeelding

Overtrekkende kraanvogels. Foto: Gert Vandezande

Kenmerken

De kraanvogel is een imposante vogel die rechtopstaand tot 120 centimeter groot kan zijn en een spanwijdte (afstand tussen de vleugeltoppen) heeft van 1,80 m tot 2,20 m. Overtrekkende kraanvogels vliegen vaak in een V-formatie, net zoals ganzen en aalscholvers. Je kan ze van deze soorten onderscheiden door hun slanker en groter uitzicht en een langere, uitstekende nek en steltpoten. Het verenkleed is overwegend blauwgrijs. Jonge vogels zijn eerder bruinig. Kraanvogels zijn bij het overvliegen vaak luidruchtig: het kenmerkende trompetterend geluid, met tussendoor ook piepende geluiden van jonge vogels, kan van ver worden opgemerkt en zal de komende dagen zorgen voor sfeervolle trekmomenten, vooral dus in het oosten van het land.

Ben je geïnteresseerd in de kraanvogeltrek en wil je de volgende dagen mee genieten van de spectaculaire doortocht van deze majestueuze vogels, dan kan je alles op de voet volgen via de Facebookpagina Kraanvogeltrek over de Lage Landen. Ook op www.waarnemingen.be kan de kraanvogeltrek over ons land in detail worden opgevolgd.

Tekst: Gert Vandezande (Natuurstudiegroep Dijleland)

Foto’s: Gert Vandezande

Geluiden: Elizabeth Thornburn en Ken Lossy