Afbeelding
Saxifraga/Piet Munsterman

'Joeri Buiten' over de houtsnip

29 nov 2023
Categorieën
Natuurbericht
'Joeri Buiten'
Vogels

Joeri Cortens is op zoek naar de houtsnip. Dat is de vogel van het moment: die is op trek. Volgens Joeri gaat het om een 'schaamsoort' omdat veel vogelaars de soort nog niet hebben gespot. "Hij is heel gangbaar, maar laat zich immens moeilijk zien. Het diertje is ongeveer zo dik als een plompe duif."

Joeri vertelt je werkelijk alles over deze camouflagekoning. Wist je dat het waarschijnlijk de vogel met het grootste stembereik is? En dat we de uitdrukking 'snipverkouden' aan het beestje te danken hebben?

>> Herbeluister de uitzending (12 minuten)

De dag na de lofzang van Joeri op de houtsnip, geeft Nico Dijkshoorn in zijn middagjournaal zijn eigen draai aan die info. "De houtsnip bleek een schaamtevogel te zijn, die zich niet graag toont aan de mens. Miljoenen zijn er, 's nachts lopen ze op stelten door bossen en weilanden. De houtsnip, en dat hoorde ik Joeri niet zeggen, is een van de arrogantste vogels die ik ken. En waar dat enorme zelfvertrouwen vandaan komt, dat weet helemaal niemand." Het is jammer dat uitgerekend zo'n vogel op zoveel aandacht kan rekenen. Daarom roept Nico op om de houtsnip te negeren.

>> Herbeluister het middagjournaal van Nico Dijkshoorn (3 minuten)

Meer weten over:

Elke dinsdag vertelt Joeri Cortens in Nieuwe Feiten op Radio 1 wat er op dat moment te zien is in onze natuur.